De entree van Vlissingen gaat er totaal anders uitzien.
De entree van Vlissingen gaat er totaal anders uitzien. Foto: Gemeente Vlissingen

Ingrijpende operatie voor nieuwe stadsentree

Door: Britta Janssen Actueel

OOST-SOUBURG - De meest ingrijpende klus in het miljoenenproject om de stadsentree van Vlissingen te vernieuwen staat voor de deur. Voor deze werkzaamheden wordt de drukke Veerhavenweg vanaf woensdag 9 oktober tien dagen afgesloten. Onder meer voor het woonwerkverkeer tussen de Kenniswerf en snelweg A58 betekent dat omrijden.

Met de afsluiting kan het verkeer niet linksaf slaan een het einde van de A58 de Veerhavenweg op en niet rechtsaf vanaf de Sloeweg naar de Veerhavenweg. Omdat dit een drukke route is tussen de stad en de snelweg krijgen veel weggebruikers te maken met een langere reistijd. "Om de overlast te beperken hebben we deze werkzaamheden bewust gepland in de herfstvakantie", vertelt projectleider Raymond Versloot van de gemeente Vlissingen.

Explosieven

Een groot deel van het werk beslaat oud asfalt weghalen en nieuw asfalt leggen. De Veerhavenweg wordt met de aansluiting op de nieuwe rotonde enkele meters verlegd, om ruimte te maken voor bedrijven langs het spoor. Om het water van die toekomstige bedrijven goed te kunnen afvoeren, worden de waterlopen langs het spoor en de snelweg met elkaar verbonden via een duiker. De plaatsing hiervan is volgens Versloot een spannende ingreep. "We moeten daarvoor graven in grond waar we nog nooit geweest zijn en mogelijk komen we dan niet gesprongen explosieven tegen." 

De eventuele gevolgen voor de strakke planning blijken pas tijdens het graven. "Bij de eerdere werkzaamheden hier op het terrein hebben we twee kleine handgranaten gevonden."

Geluidsoverlast

De afsluiting van de Veerhavenweg geldt - als alles goed verloopt - van woensdag 9 oktober 20.00 uur tot zaterdag 19 oktober 23.00 uur. De afgelopen maanden waren er gemiddeld vijftien tot twintig man tegelijkertijd aan het werk op het terrein. Tijdens de tiendaagse afsluiting zijn dit er op de drukste dagen zo'n vijftig, vertelt Versloot. Vooral het fresen om oud asfalt te verwijderen, kan geluidsoverlast veroorzaken, ook omdat hierbij vrachtwagens vaak achteruit rijden en dan piepen. 

Versloot gaat ervan uit dat er twee of drie keer 's nachts gewerkt wordt. De meeste dagen vinden de werkzaamheden plaats van 6.00 uur tot 23.00 uur. Bij eventuele vertragingen kan extra werk in de nacht volgens hem nodig zijn. Op zondag 13 oktober wordt er niet gewerkt.

Kerstmis

Nadat de vernieuwde Veerhavenweg op zaterdagavond 19 oktober opent, zijn er volgens Versloot alleen nog kleinere klussen nodig om de nieuwe stadsentree te voltooien. Naar verwachting is het project, waarvoor de werkzaamheden in februari begonnen, voor Kerstmis klaar. Dan zijn de Kenniswerf, bedrijventerrein Souburg II, de toekomstige marinierskazerne en de buitenhaven goed bereikbaar en kunnen fietsers bij de nieuwe rotonde veilig door de nieuwe fietstunnel rijden.

De nieuwe rotonde met fietstunnel is bijna klaar.
De omleidingen voor het verkeer tijdens de tiendaagse afsluiting van de Veerhavenweg.
Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04