Accordeola is een gezellige club. FOTO THEO VAN DER GENUGTEN
Accordeola is een gezellige club. FOTO THEO VAN DER GENUGTEN Foto: Theo Art & Photo

Accordeola viert jubileum zaterdag met concert

Door: Britta Janssen Actueel

OOST-SOUBURG – De Vlissingse Accordeonvereniging Accordeola bestaat op woensdag 20 november zestig jaar. Om dit jubileum te vieren, vindt op zaterdag 16 november in de historische kerk aan het Oranjeplein in Oost-Souburg een concert plaats. De leden van Accordeola verzorgen dan in samenwerking met muziekvereniging Veere's Genoegen een optreden vol muzikale variatie.

Ans Boone uit Oost-Souburg en Ria Böneker uit Nieuw- en Sint Joosland hebben de oprichting van Accordeola bewust meegemaakt. Ans is zelfs onafgebroken lid gebleven. "We waren kleine meisjes en kregen muziekles van Jan Adriaanse. Hij had een eigen muziekschool in de Walstraat in Vlissingen", vertelt Ria. "Helaas is Jan toen onverwachts overleden. Daardoor zat muziekles er niet meer in. Onze ouders vonden dat jammer voor ons en hebben samen het initiatief genomen om een accordeonvereniging op te richten. Op die manier is Accordeola tot stand gekomen.''

Furore

Accordeola groeide uiteindelijk uit tot een accordeonvereniging met meerdere orkesten. De leden van de Vlissingse muziekclub maakten vooral in de jaren '70 furore. "Dat waren mooie tijden", zegt Ans. "We namen deel aan landelijke concoursen en scoorden de hoogste cijfers. Uitstapjes naar het buitenland maakten we ook regelmatig, bijvoorbeeld naar België. Dat was heel leuk om mee te maken."
Het ledenaantal groeide door de jaren heen sterk, maar liep een aantal jaren terug. De accordeonvereniging telt momenteel 22 leden. De jongste is zeventien, de oudste 88. "Onze club heeft muzikanten uit alle leeftijdsgroepen, hoewel de ouderen wel in de meerderheid zijn", zegt Ria. "We spelen allerlei soorten muziek. Van klassiek tot modern, alles komt voorbij. Aan concoursen nemen we niet meer deel. We laten ons geluid echter nog regelmatig horen, vooral in woonzorgcentra."

Familie

De leden van het eerste uur omschrijven de Vlissingse club als een 'knus' gezelschap. "Als iemand iets verdrietigs meemaakt, staan de andere leden direct voor hem of haar klaar", vertelt Ans. "Iedereen leeft met elkaar mee. Daardoor is de sfeer bij ons ontzettend goed. Het is net een grote familie. Kliekjes zijn er absoluut niet." Het spelen op de accordeon versterkt volgens Ria en Ans het 'familiegevoel'. "Door de veelzijdigheid van het instrument maak je er allerlei soorten muziek mee. Dat maakt de accordeon zo aantrekkelijk om te bespelen."

Concert

De muzikanten van Accordeola zijn inmiddels druk bezig met repeteren voor het jubileumconcert. Onder leiding van dirigente Gonda van Zundert komen ze iedere woensdagavond samen om te oefenen. "Alle leden hebben veel zin in het concert", zegt Ans enthousiast. ''Het belooft een fantastische avond te worden. Hopelijk komt er ook een nieuwe aanwas accordeonspelers naar ons luisteren. Daarnaast zoeken we nog een nieuwe drummer. Onze groep mag best weer wat groeien."

Meer informatie

Het concert van Accordeola is voor iedereen gratis toegankelijk en begint om 19.30 uur. Meer informatie over de Vlissingse accordeonvereniging is te vinden op www.accordeola.nl.

BIJDRAGE MARIJN RIEMENS

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04