Bijvoorbeeld in Vlissingen-Oost werken internationale arbeidskrachten.
Bijvoorbeeld in Vlissingen-Oost werken internationale arbeidskrachten. Beeldenbank Laat Zeeland Zien/Photographics

Marktpartijen aan zet voor huisvesting werknemers

Door: Britta Janssen Actueel

OOST-SOUBURG - De gemeente Vlissingen vraagt ondernemers naar plannen om internationale werknemers te huisvesten. Ze wil voor 2023 duizend mensen onderbrengen in nette woonruimte. Hoeveel wooncomplexen hiervoor nodig zijn en waar die het beste kunnen komen, laat de gemeente aan de markt over. Alleen krijgen complexen vanaf honderd bewoners buiten de woonwijken een plek.

Omdat er steeds meer werknemers van buiten Vlissingen woonruimte zoeken in de gemeente heeft Vlissingen hiervoor nieuwe regels opgesteld. Hiermee wil ze de kwaliteit van de woonruimte verbeteren en de overlast bij kamerverhuur tegengaan. Voor de realisatie van een wooncomplex is bijvoorbeeld een exploitatievergunning nodig en daarmee kan de burgemeester sneller ingrijpen bij misstanden.

Marktpartijen kunnen tot 7 mei hun plannen indienen bij de gemeente. “Bij de beoordeling kijken we naar de kwaliteit van de huisvesting en overlastbeperking voor de buurt”, legt de Vlissingse wethouder Sem Stroosnijder uit, “en of de ondernemer iets kan betekenen in het omzetten van kamerverhuurpanden naar reguliere woningen.”

Toezicht

In het nieuwe beleid staan voorwaarden voor onder meer de kamergrootte, beheer en toezicht en het parkeren op eigen terrein. Binnen een tot drie jaar wil de gemeente de huisvesting realiseren. “Het zou één locatie voor duizend mensen kunnen zijn, maar dat verwacht ik niet, vanwege het risico voor de ondernemer als het niet lukt. Daarnaast is het goed als een werknemer uit meerdere locaties kan kiezen.”

Omwonenden

Complexen voor minimaal honderd bewoners mogen vanwege de omvang alleen aan de rand van huidige wijken komen. De gemeente verwacht van marktpartijen dat zij ook de komende tijd al met mogelijke toekomstige buurtbewoners in gesprek gaan over hun plannen. “Het is aan de initiatiefnemer om samen met de omwonenden een haalbaar en gedragen plan te maken.” Daarna volgen de officiële procedures, zoals voor het bestemmingsplan. De gemeente verleent een vergunning voor vijftien jaar.

Middelburg

Vlissingen gaat voor een aantrekkelijke en veilige leefomgeving voor alle inwoners, zowel de permanente als tijdelijke, aldus de gemeente. Ze verwacht met huisvesting voor duizend personen minimaal grotendeels aan de vraag te kunnen voldoen. “Als de behoefte in de toekomst groter blijkt, vinden we de oplossing niet alleen aan ons. Bijvoorbeeld een havenmedewerker kan ook in de gemeente Middelburg wonen.”

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04