Zorgwethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen.
Zorgwethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen.

‘Zorgverlening is gegarandeerd’

Door: Britta Janssen Actueel

OOST-SOUBURG - Ondanks de financiële moeilijkheden van de gemeente Vlissingen is de zorgverlening aan de inwoners gegarandeerd. Dat benadrukken zorgwethouder Albert Vader en wethouder financiën John de Jonge in deze crisistijd. 

Door de uitbraak van het coronavirus ervaren veel zorgaanbieders financiële onzekerheid, omdat zij onverwachts meer zorg moeten verlenen of juist minder. Zo kan de sluiting van dagbestedingen betekenen dat zorgaanbieders werk verliezen. “Maar de kosten voor bijvoorbeeld lease-busjes lopen dan gewoon door”, legt wethouder Vader uit.

Compenseren

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Justitie en Veiligheid hebben daarom met alle Nederlandse gemeenten afspraken gemaakt over de financiële zekerheid van zorgaanbieders binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet. Zo vergoeden de gemeenten extra kosten van de zorgaanbieders en compenseren de verminderde omzet.

Improvisatie

De ministeries doen deze week via de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) een dringend beroep op alle gemeenten om hun aanbieders van jeugdhulp, jeugdbescherming, jeugdreclassering en maatschappelijke ondersteuning financiële zekerheid te bieden tot in elk geval 1 juni 2020. Omdat Vlissingen een Artikel 12-gemeente is en onder financieel toezicht staat, vraagt het doorbetalen wel improvisatie, zegt wethouder De Jonge. “Maar de zorg gaat door”, stelt De Jonge. “We blijven betalen, ook om ervoor te zorgen dat de zorginfrastructuur er straks, na de coronacrisis, nog staat.”

Verscherpt

De Artikel 12-inspecteur, die Vlissingen goedkeuring moet geven voor haar uitgaven, staat achter de maatregel om de zorg door te betalen, zegt Vader. Vlissingen begroot twaalf miljoen euro te kort te komen. Vanwege de Artikel 12-status springt het Rijk bij, maar Vlissingen moet ook zelf kijken op welke uitgaven ze (verder) kan bezuinigen. Dat onderzoekt de gemeente nu door al haar taken en kostenposten nog eens tegen het licht te houden. Dat kan volgens Vader betekenen dat de gemeente voorzieningen schrapt of de regels om ervoor in aanmerking te komen verscherpt. “We gaan regelingen terugschroeven. Maar als iemand bijvoorbeeld een traplift aanvraagt en die is volgens de wet nodig, dan komt die er gewoon.” 

Nieuw

Om voor de lange termijn de zorg efficiënter te organiseren en meer evenwicht te krijgen tussen de kosten en het beschikbare budget, stelt de gemeente de ‘Ontwikkelagenda Sociaal Domein’ samen. Om inwoners te laten meedenken belegde Vlissingen begin maart twee inloopbijeenkomsten. “Hierop kwamen maar een stuk of tien belangstellenden af, dus het leefde niet erg, wat ik jammer vind.” Via de inspraakprocedure kunnen inwoners, en andere belanghebbenden, nog tot woensdag (1 april) reageren en hun mening geven.

Wijknetwerk

De nieuwe ontwikkelagenda gaat over de taken van de gemeente Vlissingen op het gebied van onder meer de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), Participatiewet en Jeugdwet. Het concept is klaar. Voor de vernieuwing vraagt de gemeente onder meer de Wmo adviesraad en Sociale Cliëntenraad Walcheren om hun visie. Naar verwachting stelt de gemeenteraad de ontwikkelagenda in mei of juni vast. Dan stelt de gemeente een uitvoeringsplan met concrete actiepunten op. 

Een belangrijke doelstelling in de ontwikkelagenda is de zelfredzaamheid van de inwoners vergroten, bijvoorbeeld door hen meer voor elkaar te laten zorgen. De gemeente wil in iedere wijk een goed functionerend wijknetwerk realiseren en inzetten op preventie. Door inwoners onder meer te helpen gezonder te leven, vermindert de vraag naar (complexe) zorg. ‘Er is een goed vangnet voor de meest kwetsbare inwoners van de gemeente’, is ook in het concept te lezen.

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04