Premier Mark Rutte.
Premier Mark Rutte. Arenda Oomen Fotografie

Horeca en kappers weer open

Door: Britta Janssen Actueel

MIDDELBURG - De gunstige ontwikkeling van de coronacijfers in Nederland laat versoepeling van de maatregelen toe. Minister-president Mark Rutte maakte woensdagavond enkele verruimingen van de coronamaatregelen bekend voor de komende weken.

De veranderingen op een rij:

Vanaf maandag (11 mei):

- De meeste contactberoepen mogen weer worden uitgeoefend. Daarmee kunnen bijvoorbeeld kapsalons open, maar alleen op afspraak en met inachtneming van anderhalve meter afstand. Mondkapjes zijn niet verplicht.

- Iedereen mag weer buiten sporten, op voorwaarde van anderhalve meter afstand en thuis douchen. Wedstrijden zijn nog niet toegestaan.

- Enkele verpleeghuizen, 25 in het hele land, laten stap voor stap weer bezoekers toe. "We beschermen kwetsbare mensen, maar kwaliteit van leven doet er ook toe", aldus Rutte.

- Bibliotheken mogen open. Eerder was al bekend dat basisscholen en kinderopvanglocaties ook gedeeltelijk open mogen vanaf maandag.

Vanaf maandag 1 juni:

- Terrassen gaan open, met anderhalve meter afstand.

- Restaurants, cafés, theaters, bioscopen en musea mogen open, maar alleen op reservering, voor maximaal dertig gasten en met anderhalve meter afstand.

- Het openbaar vervoer rijdt weer volgens de normale dienstregeling. Wel worden mondkapjes verplicht, omdat reizigers niet altijd genoeg afstand kunnen houden. Die mondkapjes moet iedereen zelf kopen of maken.

- Het voortgezet onderwijs opent vanaf dinsdag 2 juni haar deuren (maandag 1 juni is het Pinkstermaandag). Hoe, dat wordt nog nader bepaald. Ook is er een plan in de maak voor het te zijner tijd heropenen van het mbo en hoger onderwijs.

Vanaf woensdag 1 juli:

- Campings en vakantieparken gaan open, inclusief gemeenschappelijke douches en toiletten. Daarmee kunnen Nederlanders op vakantie in eigen land, zei Rutte.

- De regeling van maximaal dertig gasten voor de horeca wordt verruimd naar maximaal honderd bezoekers. Wel nog steeds op reservering en met anderhalve meter afstand.

- Ook in uitvaartcentra en kerken en bij bruiloften mogen maximaal honderd personen samenkomen. 

Vanaf dinsdag 1 september:

- Contact- en binnensporten zijn weer toegestaan. Sportwedstrijden, zoals in het betaald voetbal, mogen plaatsvinden zonder publiek. 

- Over evenementen met veel publiek, zoals festivals en concerten, moet nog besloten worden.

Slot

"We kunnen Nederland alleen van het slot halen als iedereen zich aan de regels houdt", benadrukt Rutte. "Het virus moet onder controle blijven." In afwachting van een vaccin zijn er drie ankerpunten voor de houdbaarheid van de versoepeling: de bescherming van kwetsbare mensen, de zorg moet het aankunnen en er moet meer zicht komen op de verspreiding van het virus. Hierover zei minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport woensdagavond ernaar te streven dat alle Nederlanders met klachten zich vanaf 1 juni moeten kunnen testen op het coronavirus.
De verruiming van de regels leidt tot een drukker openbaar vervoer, verwacht Rutte. "Voor spreiding van de reizigers zullen we moeten kijken naar andere werk- en openingstijden."

Steunpakket
Rutte stelde dat ondanks de versoepelingen nog vele sectoren economische schade ondervinden van de coronamaatregelen. "We stellen een tweede economisch steunpakket op, in overleg met werkgevers- en werknemersorganisaties. Hierin hebben we aandacht voor de sectoren die nog moeten wachten op verruiming van de regels."[l]

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04