Ella Vogel (blondine) te midden van haar medestanders.
Ella Vogel (blondine) te midden van haar medestanders. Foto: Britta Janssen

‘Hond kan hier veilig spelen’

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG - Een groep hondeneigenaren uit Oost-Souburg heeft de Vlissingse wethouder Albert Vader een petitie aangeboden over het toestaan van loslopende honden op de Karolingische Burg. “Er zijn maar weinig speelveldjes voor honden en hier kunnen ze veilig rondrennen”, vindt Ella Vogel, baasje van Benna.
 



Binnen de bebouwde kom van de gemeente Vlissingen moeten hondenbezitters hun viervoeters aan de lijn houden en hun uitwerpselen opruimen. De enige plek waar dit niet verplicht is, zijn de hondenrenvelden. Die zijn te herkennen aan de stalen, ongeveer zeventig centimeter hoge paaltjes.

Veldjes

In Oost-Souburg zijn er negen locaties waar de hond vrij mag rondrennen en de baasjes de poep mogen laten liggen. Dit zijn het park tussen de Sloeweg en Bermweg (met uitzondering van het trapveldje en basketbalplein), het park bij de Iersezeestraat en Bermweg tussen het schelpenpad en de Bermweg, de dijk langs de westelijke Bermweg aan het Kanaal door Walcheren, de berm tussen de Kromwegesingel en rijksweg A58, de rand van het park bij de Wilgenstraat en A58, het veld achter de dijk van het park Bastion aan het water, de grasstrook aan de parkeerplaats van de tennisvereniging en de veldjes tussen de fietsstrook en Lekvijver en tussen de Spaarnestraat en Grote Abeele.

Verkeer

“De renveldjes liggen vlakbij de weg en dan moet je altijd oppassen voor verkeer. Daardoor laat je je hond niet prettig rondrennen”, vertelt Vogel. “De Karolingische Burg is afgesloten, waardoor de honden niet kunnen weglopen. Je kunt je hond hier dus veilig laten spelen.”

Waarschuwingen

De Karolingische Burg heeft de gemeente niet aangewezen als hondenrenveld. Het grote grasveld wordt gebruikt voor allerlei evenementen en er zijn enkele speelvoorzieningen voor kinderen. Hoewel baasjes hun honden hier niet mogen loslaten, doen verschillende dat toch. “Dat werd gedoogd, maar sinds de zomer hebben handhavers al enkele waarschuwingen gegeven.”

Hondenpoep

Vogel en andere baasjes nemen het risico op een boete voor lief, omdat ze de burg een veilige speelplek vinden voor hun honden. “Ook ligt de burg centraal in het dorp. Er komen hier bijna iedere dag meerdere mensen met hun honden. Het is ook een sociaal gebeuren. Je kent veel van de andere hondeneigenaren en we praten regelmatig bij, terwijl de honden hier spelen met elkaar.” Daardoor blijft er wel eens hondenpoep liggen op de burg, geeft Vogel toe. “Maar we ruimen het ook van andere honden op als we iets zien liggen, want we willen hier graag blijven komen.”

Handtekeningen

Via de petitie hopen Vogel en de andere baasjes dat de gemeente Vlissingen dit gaat toestaan. “De wethouder heeft de petitie aangenomen, maar kon ons niets beloven. We hebben ook 155 handtekeningen overhandigd.” Vogel en haar medestanders wachten nieuws uit het gemeentehuis af.

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04