Groep 8 van Het Element overhandigt een stoeptegel aan wethouder Chris Dekker. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Groep 8 van Het Element overhandigt een stoeptegel aan wethouder Chris Dekker. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Schaken in het groen voor beter milieu

Door: Britta Janssen Algemeen

In maart begint Operatie Steenbreek op School. Dit is een lesprogramma van IVN Natuureducatie & NME Walcheren speciaal voor basisscholen. De operatie houdt in dat tegels worden vervangen door groen, zodat bijvoorbeeld regenwater beter kan weglopen bij hevige regenval.

In de gemeente Middelburg is Operatie Steenbreek op School al van start gegaan. Op negen scholen in de gemeente Middelburg wordt een schaakbord met gras aangelegd. Vijf andere scholen geven hun eigen invulling aan het project, dat in het leven is geroepen om schoolpleinen te vergroenen.

Bloembollen

Schoon water Zeeland, waterschap Scheldestromen en de gemeente Middelburg dragen samen hun steentje bij aan Operatie Steenbreek op School. Tijdens de ‘operatie’ worden stoeptegels uit het schoolplein gehaald om plaats te maken voor gras, bloembollen of vaste planten. “Meer groen op het schoolplein heeft veel voordelen.”

Afvalscheiding

Aan het woord is de Middelburgse wethouder Chris Dekker tijdens een gastles donderdag aan groep 8 van Archipelschool Het Element. De school werkt met thematisch onderwijs en toevallig is het huidige thema Natuur&Milieu. De leerlingen weten al veel over klimaatproblemen en afvalscheiding.

Hoosbuien

Het belang van groen komt daar nu bij. “Ik heb liever gras”, zegt Tarik (11), “want als je valt doet het minder pijn dan tegels.” Een medewerkster van museum Terra Maris laat met een model zien hoe stenen voorkomen dat regenwater makkelijk kan weglopen in de grond.

Te veel bestrating zorgt voor problemen tijdens hoosbuien en aanhoudende droogte, vermindering van biodiversiteit en zorgt voor opwarming van de stad. “Het gaat steeds meer regenen”, zegt Jesana (11), “door de CO2 die in de lucht zit. Daarom moeten we meer bomen planten.”

Schaakbord

Op het schoolplein van Het Element staan een paar bomen en struiken en er is een stukje grasveld. Maar het plein bestaat overwegend uit steen. Door Operatie Steenbreek op Scholen is een schaakbord aangelegd waarbij de donkere vlakken zijn ingelegd met gras. Imre (11) kan goed schaken en is samen met zijn klasgenootjes enthousiast aan de slag gegaan met de schaakstukken.

Ambassadeur

Aan de rand van het plein halen andere kinderen stoeptegels eruit om bloembolletje te planten. “De leerlingen van alle deelnemende scholen worden ambassadeur van het milieu,” vertelt de wethouder. De leerlingen onderzoeken de voordelen van minder tegels. Zo helpen zij bij de verdere verspreiding van de ambitie ‘tegel eruit, plant erin’ en dragen bij aan een klimaatbestendige en gezonde leefomgeving.

Klimboom

In maart 2019 start het lesprogramma dat IVN Natuureducatie & NME Walcheren speciaal voor Operatie Steenbreek op School ontwikkelden. “Als de leerlingen de boodschap gaan uitdragen komt er misschien wel een dag dat op ieder schoolplein een klimboom staat”, zegt de wethouder. “Dat de kinderen lekker kunnen ravotten in groene tuintjes. Daar leren ze van, ze zien het groeien en leren hoe je de natuur kunt helpen. Dan kan milieu en leren gecombineerd worden. Dat zou toch mooi zijn.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04