Sjaan en Jan Jasperse in hun sfeervolle woonkamer.
Sjaan en Jan Jasperse in hun sfeervolle woonkamer. Foto: Marielja ten Bruggencate

Kerst op de boulevard: 'Ik geniet als zij genieten'

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN – Regelmatig blijven nieuwsgierige gezinnen staan op het terras van Sjaan en Jan Jasperse, aan de Boulevard Bankert in Vlissingen. Ze kijken naar de vele kersthuisjes voor het raam. Het dorpje strekt zich uit in de hoogte, waardoor er veel tafereeltjes te zien zijn.

Sjaan (59) is ongeveer 25 jaar geleden begonnen met het sparen van kersthuisjes. Inmiddels heeft ze er bijna honderd en is de verzameling zo goed als voltooid. “Ik kan er helaas niet veel meer kwijt, dus ik ben gestopt met kopen. Tenzij ik een hele bijzondere tegenkom.”

Stellage

Elk jaar beginnen Sjaan en haar man Jan (60) in oktober met het opbouwen. Jan maakt van hout een stevige stellage waarop de huisjes komen te staan. Omdat de opstelling voor het raam staat moet Sjaan met het ontwerp rekening houden dat het aan twee kanten een mooi dorpje wordt. “Ik vind het zo leuk als mensen ons terras op komen om voor het raam naar de huizen te kijken.”

Kindervingertjes

Met regelmaat gaat Sjaan naar buiten met een emmer sop om het raam te zemen. “Je kunt je voorstellen hoeveel kindervingertjes er aan het raam zitten. Heerlijk toch, ik geniet als zij genieten.”

Oktoberzon

Dit jaar was het letterlijke zweten tijdens het opbouwen. Vier dagen lang stonden Sjaan en Jan in de brandende oktoberzon. “Het zweet stond op z’n hoofd”, lacht Sjaan. Het wegwerken van de bedrading is een hele klus. Lappen fiberfill liggen over de draden en geven het idee dat het gesneeuwd heeft in het dorp. De boompjes, sleetjes, poppetjes, lantaarnpalen, auto’s en karretjes maken het tafereel compleet.

Trein

“Ik zou het leuk vinden om ooit een opstelling te maken waarbij de trein ook echt kan rijden,” zegt Jan. “Maar dat is wel lastig, want de treinbaan is ovaal.” De woonkamer van Sjaan en Jan ligt lager dan het terras. Het raam, en dus de opstelling, is zodoende hoog, wat het lastig maakt om de treinrails neer te leggen. “Misschien kan ik de rails beter ophangen,” grapt Jan.

Dom

Het mooiste kersthuisje vindt Sjaan de Dom van Keulen, gekocht in Dordrecht. Een ander bekend object dat Sjaan heeft is de magere brug uit Amsterdam. Samen met de grachtenpanden beeldt het een stukje Amsterdam uit. “Ik heb nog niet het stadhuis van Middelburg. Die is ook zo mooi.”

Ideeën

Sjaan en Jan gaan graag naar kerstmarkten en tuincentra waar kersthuisjes opgesteld staan. “Ik vind het prachtig om te zien en we doen ideeën op.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04