Landschapsarchitect Jan van Minnebruggen (middenachter met baard) vertelt de wandelaars dat hij hier een betere verbinding tussen Nollebos en boulevard voor zich ziet.
Landschapsarchitect Jan van Minnebruggen (middenachter met baard) vertelt de wandelaars dat hij hier een betere verbinding tussen Nollebos en boulevard voor zich ziet. Foto: Britta Janssen

'Nollebos kan meerdere functies hebben'

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Tijdens een wandeling door het Nollebos en Westduinpark in Vlissingen sprak landschapsarchitect Jan van Minnebruggen donderdag met belangstellenden over vernieuwing van het gebied. Waar de mogelijke bebouwing een heet hangijzer is, probeerde de architect de medewandelaars mee te geven dat het gebied verschillende functies kan hebben. “Die kunnen elkaar zelfs versterken”, aldus Van Minnebruggen.

De gemeente Vlissingen maakt een toekomstvisie - een zogenaamd streefbeeld - voor het verouderde Nollebos en Westduingebied. Ze laat Jan van Minnebruggen van Bosch Slabbers Landschapsarchitecten de waarde van het gebied en verbeterpunten in beeld brengen. Via onder meer werksessies en wandelingen kunnen belangstellenden meedenken over de toekomst van dit kustgebied.

Parkeerterreinen

Bij de wandeling vertelt Van Minnebruggen over bijzondere aspecten van het gebied en nodigt zijn toehoorders uit wetenswaardigheden met hem te delen. Zo is er oog voor de stinzenbeplanting, zoals sneeuwklokjes en boshyacinten. “Die is typerend voor oude, waardevolle bossen”, licht Van Minnebruggen toe. Deze planten groeien onder meer bij het parkeerterrein onderaan de boulevard. Daarover is de architect minder enthousiast, net als de parkeerplaats bij de Zwanenburgseweg. “Dit terrein kan praktisch zijn”, zegt hij over opmerkingen uit de groep, “maar ik ga in de werksessies laten zien hoe je het parkeren esthetisch kunt inrichten.” In het gezelschap klinken opmerkingen dat Vlissingen geen geld heeft voor nieuwe parkeerterreinen en dat het terrein veel gebruikt wordt en er nog goed bij ligt. “Geen geld is geen argument”, stelt Van Minnebruggen. “We maken een visie over waar we naartoe willen met dit gebied, zodat er geen verkeerde keuzes meer worden gemaakt. Want deze parkeerplaats hier is fout.”

Even verderop, onderaan de duinen, ziet de architect een betere verbinding met de boulevard voor zich. “Nu zie je hier de boulevard niet, maar ik vind dat het Nollebos en de stad één gebied is.”  

Bebouwing

Ook leden van de nieuwe Stichting Behoud en Beheer Nollebos/Westduinpark lopen mee. “Wij zijn voor verbetering van de kwaliteit van het Nollebos zonder nieuwe bebouwing”, legt secretaris Hans Crijnen uit. Peter Bootsgezel, eigenaar van familiepark de Kanovijver in het Nollebos, vertelt dat hij al acht jaar wacht op toestemming om uit te breiden met verblijfsaccommodatie, een appartementencomplex van drie bouwlagen. “Daar is vraag naar en het is nodig voor een rendabele toekomst. Ik denk dat zo’n plan ook passend voor de omgeving te maken is.”

Zoekgebied

Bij aankomst in het veelbesproken zoekgebied tussen het saunacomplex en de Burgemeester van Woelderenlaan blijkt dat onbekenden dit hebben afgezet met lint. Het zoekgebied heeft de gemeenteraad aangewezen voor mogelijke bebouwing. Hier zeggen verschillende wandelaars tegen vakantiehuisjes te zijn. “In het raadsbesluit staat dat de bebouwing maximaal drie lagen met een kap hoog mag zijn, maar er staat niets in over de hoeveelheid bebouwing”, zegt Van Minnebruggen. “Ik weet niet wat er gepast is. Dat onderzoek ik.” Hij wijst het gezelschap op het saunacomplex, dat door het omringende groen aan het zicht onttrokken wordt. “De sauna zie je niet. Dat kun je ook als voorwaarde voor nieuwe bebouwing in het streefbeeld opnemen. Er zijn verschillende functies voor het gebied mogelijk, zonder dat het één het ander uitsluit.”

April

Op zaterdag 6 april om 10.00 uur is er weer een rondwandeling door het gebied. De volgende werksessie staat gepland voor maandag 15 april. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via nollebos@vlissingen.nl.

Het wandelgezelschap bij het zoekgebied voor bebouwing waar tegenstanders van bebouwing borden hebben neergezet.
Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04