Massa toont met haar familie en de burgemeester trots haar diploma en het boek dat ze van Ivonne (r) kreeg.
Massa toont met haar familie en de burgemeester trots haar diploma en het boek dat ze van Ivonne (r) kreeg.

Burgemeester overhandigt Massa voorleesdiploma

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Met alle plezier had de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar Massa (7) voorgelezen wat er op haar voorleesdiploma staat, maar geheel in stijl deed ze dat zelf. Massa kreeg het getuigschrift van de Voorleesexpress maandag, na twintig weken samen lezen met vrijwilliger Ivonne.

Nadat de burgemeester Massa thuis in Vlissingen het diploma had overhandigd, zei hij het hartstikke goed te vinden dat ze het zelf wilde voorlezen. “Massa leest met steeds meer zelf-ver-trou-wen”, droeg ze geconcentreerd voor. “Zelfvertrouwen is een lang woord hè, knap gelezen hoor”, complimenteerde de burgemeester haar.

Ontwikkeling

Massa is één van de deelnemers aan de Voorleesexpress van Bibliotheek Vlissingen. Die brengt kinderen samen met een enthousiaste vrijwilliger voor hulp met taal. Na twintig voorleessessies thuis, waarbij ook de andere gezinsleden betrokken worden, hebben de deelnemers een diploma verdiend. “Je ziet echt ontwikkeling in een halfjaar”, vertelt projectleider Leni Beijer van de Voorleesexpress. Er hebben de afgelopen jaren al tientallen kinderen meegedaan.

Zekerder

Massa is de eerste deelnemer dit seizoen die het diploma in de wacht heeft gesleept. “De laatste keer heeft zij mij voorgelezen”, vertelt vrijwilliger Ivonne over Massas groei. “Doordat ze zekerder van zichzelf is geworden, is ze bijvoorbeeld ook meer open in de klas. De leerkracht heeft haar ook al een compliment gegeven, omdat ze vooruit is gegaan.”
Beter kunnen lezen, werkt daarmee op allerlei manieren door. “We betrekken ook het gezin en de school erbij, zodat ze elkaar kunnen helpen”, aldus Beijer. Het diploma is dan ook voor Massas ouders, broer en zus. “Massa leest nu veel meer”, merkt ook haar moeder Olaa. “Als we in de stad zijn, leest ze wat er op de borden staat.”

Cadeau

Het gezin kan nu samen verder lezen, bijvoorbeeld in boeken van de bibliotheek, die ze inmiddels ook weten te vinden. En naast het diploma kreeg Massa van Ivonne ook nog een mooi boek van Annie M.G. Schmidt cadeau.

Via onder meer leerkrachten en zorgverleners krijgt de Voorleesexpress gezinnen die mogelijk baat hebben bij het project in beeld. Massa is leerlinge van de Sint Jozefschool. Ze komt uit Syrië en woont met haar ouders, broer en zus zo’n twee jaar in Vlissingen. “Het project geeft kinderen en hun families een duwtje in de rug”, aldus Beijer. De Voorleesexpress loopt op heel Walcheren en kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Kijk voor meer informatie op www.voorleesexpress.nl.

massa leest zelf haar diploma voor, met haar naast voorleesvrijwilliger Ivonne en burgemeester Bas van den Tillaar.
Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04