Claverveld is volop in ontwikkeling.
Claverveld is volop in ontwikkeling. Foto: Silco Saaman

Bewoners denken mee over klimaatbestendig Claverveld

Door: Britta Janssen Algemeen

WEST-SOUBURG - Voor de realisatie van woonwijk Claverveld bij West-Souburg laat de gemeente Vlissingen de (toekomstige) bewoners voor het eerst al vanaf de schetstafel meedenken. Achttien kersverse huizenbezitters in twee werkgroepen presenteren in april hun ideeën om de openbare ruimte klimaatbestendig in te richten.

De gemeente Vlissingen heeft 560.000 euro Europese subsidie gekregen om Claverveld duurzaam, klimaatbestendig en in samenspraak met de bewoners te realiseren. Met de verplichte eigen bijdrage van de gemeente is hiervoor bijna een miljoen euro beschikbaar. Als overheid en burgers samen oplossingen bedenken voor de klimaatverandering, staat iedereen ook achter de maatregelen, is het idee.

Karrespoor

Om de gasloze wijk bestand te maken tegen klimaatveranderingen, zoals hevige regenbuien en lange periodes van droogte, krijgt Claverveld zoveel mogelijk groen en zo min mogelijk verharding, legt projectleider Jeffrey Beenhouwer van de gemeente Vlissingen uit. Bijzonder noemt hij bijvoorbeeld de inrichting van de Zomeraagt en Bellefleur - de straten worden vernoemd naar appelrassen - in de doorgaande route als karrespoor. Deze straten worden niet helemaal dichtgelegd met steen, maar alleen de twee sporen voor de autobanden worden verhard. “Daartussen zaaien we een speciaal grasmengsel dat er tegen kan als er een keertje wel een auto over rijdt”, licht Beenhouwer toe.

Appelbomen

Fase een van Claverveld is uitverkocht en het eerste huis is al bewoond. De woningbouw verloopt voorspoedig en binnenkort is de inrichting van de openbare ruimte aan de beurt. De nieuwe bewoners denken hierover mee en dat bevalt de gemeente goed. “Dit is voor ons een bijzonder proces, want normaal gesproken werk je als gemeente alleen samen met projectontwikkelaars en aannemers. Nu hebben we ook meteen belangstellenden bij de realisatie betrokken.” Zo konden zij voor het ontwerp van de wijk hun voorkeuren voor het type woningen aangeven. Achttien huizenbezitters hebben zich aangemeld voor de twee werkgroepen en presenteren in april hun ideeën voor de openbare ruimte. Een ervan is appelbomen planten in de twee parkjes. "Zodat kinderen zien dat appels niet in zakken bij de supermarkt groeien. Ook willen ze natuurlijke speelmogelijkheden in plaats van plastic speeltoestellen.”

Huurwoningen

Fase twee van Claverveld geeft de gemeente ook in samenspraak met potentiële bewoners vorm. “Er is vraag naar meer verschillende vrije kavels dan in fase een en naar middeldure huurwoningen. We kijken naar de mogelijkheden hiervoor.” Naar verwachting is het ontwerp voor fase twee - nagenoeg even groot als het eerste deel - klaar in maart. Fase een bestaat uit 76 woningen en voor fase twee beoogt de gemeente er 75. “We hopen hier in 2021 de eerste paal te slaan.”

Speelbos

Van het al bestaande bosperceel in fase twee willen de gemeente en bewoners een speelbos maken. Ook hiervoor is de Europese subsidie bedoeld. Het speelbos zal fungeren als waterberging, moet biodiversiteit stimuleren en krijgt ruimte voor natuureducatie. Aan de zuidkant van het bos komt een weide met daaraan grenzend woningen en aan de noordkant blijft de karakteristieke Walcherse wegbeplanting langs de Vrijburgstraat behouden.

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04