Geesje Reijerse en Emmy de Kraker-Pauw zetten zich graag in voor de voedselbank.
Geesje Reijerse en Emmy de Kraker-Pauw zetten zich graag in voor de voedselbank. Foto: Daniël Wissel

Jubileum voor Voedselbank, maar ook zorgen

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - De Voedselbank Walcheren viert dit jaar een jubileum. De hulporganisatie bestaat vijftien jaar. Toch is er niet alleen maar reden voor een feestje. Voorzitter Emmy de Kraker-Pauw ziet dat het ieder jaar lastiger wordt. "We hebben te maken met een structureel tekort aan geld. Als dat zo blijft, kan het over een aantal jaar klaar zijn. Dat willen we natuurlijk niet."

Rond de 225 gezinnen maken wekelijks gebruik van de voedselpakketten die de vrijwilligers van de Voedselbank vrijdag uitdelen. Maar de bank is meer dan dat. Geesje Reijerse is sinds een jaar vrijwilliger en merkt dat het ook vooral een ontmoetingsplek is, waar sociale contacten worden gelegd. "Mensen komen hun huis uit en zijn weer onder de mensen. Een vriendelijk praatje doet vaak al heel veel."

Verborgen

Het aantal gezinnen is de laatste jaren redelijk stabiel, maar het belang van de Voedselbank kunnen de twee dames niet vaak genoeg benadrukken. "Het is echt een verborgen probleem. Er is hier voor een rijk land als Nederland, sprake van heel veel ellende. De groep mensen die wij helpen, is maar een topje van de ijsberg." Reijerse is zelf 72 jaar, geniet van haar vrijwilligerswerk, maar ziet dat hulp vragen vaak lastig is. "Er heerst toch nog wel een taboe of schaamte, dan is naar ons komen een brug te ver. Terwijl je het zo natuurlijk niet moet zien."

Jubileum

Om het vijftienjarig jubileum te vieren, nam de Voedselbank alle vrijwilligers mee naar een restaurant om gezellig samen een hapje te eten. Een belangrijk gebaar volgens voorzitter Emmy de Kraker-Pauw. "Iedereen die wat voor ons doet, doet dat vrijwillig. We kunnen ze eigenlijk alleen maar complimenten geven en zeggen hoe blij we met ze zijn. Nu konden we ze voor één keer bedanken met een etentje, dat was erg leuk."

Gemak

Twaalf jaar geleden zag de 62-jarige De Kraker-Pauw tijdens haar vakantie hoeveel armoede er was in de wereld en besloot ze iets te doen voor de Voedselbank. Ze haalt veel voldoening uit haar werk, vertelt ze. "Het doet mij goed als ik zie dat de mensen zich op hun gemak voelen, hier een bakje koffie komen drinken en even uit de beslommeringen zijn. Het mooiste is natuurlijk als mensen op eigen benen kunnen staan en onze hulp niet meer nodig hebben."

Steun

De Voedselbank kan nog wel extra handen gebruiken. Vooral een chauffeur om producten op te halen zou goed van pas komen. Daarnaast hopen ze op extra steun van de gemeente. "De huurlasten zijn hoog. Daaraan gaat de subsidie al bijna op. Het is elk jaar weer kijken of we door kunnen, dus het is een kritieke toestand. Stoppen, daar moeten we echt niet aan denken." De Voedselbank doet dan ook een oproep aan de gemeente. "We helpen de gemeente bij het voeren van armoedebeleid, dan zou het prettig zijn als we een steuntje in de rug krijgen. Als ze ons pand vrijgeven van huurkosten, kunnen we de subsidie nog nuttiger besteden. Dat is voor iedereen goed."

Aanmelden

Via de website of Facebook van de Voedselbank Walcheren kunnen vrijwilligers zich aanmelden. Bedrijven, supermarkten of andere organisaties met producten die anders blijven liggen, kunnen zich ook op die manier melden. "Zo gaan we samen voedselverspilling tegen en we geven het aan mensen die het goed kunnen gebruiken!"

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04