Wim van der Meer met enkele van zijn modellen. FOTO WIM VAN DER MEER
Wim van der Meer met enkele van zijn modellen. FOTO WIM VAN DER MEER Foto: Wim van der Meer

'Je bent creatief bezig en lost problemen op'

Door: Eugene de Kok Algemeen

TERNEUZEN - Modelbouwers die met papier en karton bezig zijn, kunnen zich geen betere ambassadeur wensen dan Wim van der Meer uit Terneuzen. “Meer plezier met karton en papier”, is zijn lijfspreuk. Van der Meer heeft jaren geleden eigenhandig voor een revival van deze tak van de modelbouw gezorgd. Dit weekend staat hij met zijn Scaldis Uitgeverij op de Modelbouwshow in Goes waar papier- en kartonbouw het thema is.

De oud-marinier en gepensioneerd politieman was als kind in de jaren ‘50 van de vorige eeuw veel in de weer met bouwplaten van Veritas. “Iedereen deed dat in die tijd”, zegt de Zeeuws-Vlaming. In de jaren ‘90 werd zijn liefde voor de bouwplaten weer aangewakkerd. In zijn tijd als marinier, ‘die het wel ontzettend naar zijn zin heeft in Zeeland, voer Van der Meer op vliegkampschip Karel Doorman II. Bij reünies van marinemensen in de jaren daarna viel het hem op dat hij nooit bouwplaten zag van het roemruchte vliegdekschip, terwijl er veel andere memorabilia werden verkocht.

Straatstenen

Als oud-modelbouwer pakte hij de handschoen op. Hij kocht de rechten van de Veritas-bouwplaat van de Karel Doorman II, liet er tweeduizend van drukken en toog daarmee naar de eerstvolgende reünie van oud-mariniers. “Maar ik raakte ze aan de straatstenen niet kwijt”, lacht hij. Hij verkocht er met veel pijn en moeite bijna dertig. Toch liet hij zich niet uit het veld slaan. Zijn passie voor de modelbouw was terug.

Uitgeven

Stap voor stap kocht hij alle rechten van Veritas-bouwplaten en kwam bovendien in contact met een ontwerper en drukker in Polen met wie hij nog steeds werkt. Van der Meer ging onder de noemer Scaldis Modelclub ook zelf bouwplaten maken en uitgeven. Met succes. Zijn voorraad bouwplaten van marine- en koopvaardijschepen, vliegtuigen, zoals de splinternieuwe F-35, bekende gebouwen en bijzondere voertuigen is schier oneindig. “Sinds ik ben begonnen zie je een revival van papier- en kartonbouw, die nog altijd voortduurt.”

Levensecht

Volgens Van der Meer zijn de bouwplaten niet meer te vergelijken met die van vroeger. Door moderne lasertechnieken kunnen veel meer details worden weergegeven en de kleuren zijn tegenwoordig levensecht. Dat heeft ook de ogen van andere modelbouwers geopend. “In het begin haalden ze wel eens de neus voor ons op, maar nu kijken ze met bewondering naar onze modellen.”

De Zeeuw heeft de grootste uitgeverij op dit gebied in Nederland en verkoopt zijn bouwplaten, die je in boekvorm krijgt toegestuurd, over de hele wereld. Elke dag gaan meerdere pakketten de deur uit. “Ik weet bijvoorbeeld dat veel mensen uit geëmigreerde families bouwplaten kopen van de schepen waarmee zij naar Canada of Amerika zijn gevaren, maar ook Duitsland is een grote markt voor mij.”

Plastic

Zelf knutselt hij ook nog regelmatig. “Grote voordeel is dat je heerlijk creatief bezig bent en problemen oplost, maar ook televisie kunt kijken en praten met anderen. Het geeft ook veel voldoening als een model klaar is.” Volgens hem heeft papier en karton voordelen ten opzichte van plastic. “Met plastic bouw je sneller, maar als je met karton klaar bent, hoef je niets meer te doen. Het is in één keer af.” Modellen van de Willem Ruys en Karel Doorman zijn zijn favorieten, maar het model van de Randfontein vindt hij ook schitterend. “Ze noemden het niet voor niets het vlaggenschip van de koopvaardij.”

Reünie

De uitgever kijkt uit naar de Modelbouwshow. Hij verkoopt er bouwplaten, maar bouwt ook mee. “Het is een soort reünie. Uit het hele land komen bouwers knippen en plakken. Er heerst een clubgevoel." Van der Meer brengt binnenkort een boek uit over zijn ‘uit de hand gelopen hobby’: ‘De 100+ van Scaldis’.

Het is te bestellen via zijn uitgeverij: www.scaldismodelclub.nl. De Modelbouwshow vindt zaterdag en zondag plaats in de Zeelandhallen in Goes. Kaarten via www.modelbouwshow.nl.

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04