De dierenambulance komt onder meer in actie voor katten in nood.
De dierenambulance komt onder meer in actie voor katten in nood.

Dierenwelzijn Walcheren krijgt dierenambulance

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Stichting Dierenwelzijn Walcheren krijgt een gloednieuwe dierenambulance van stichting Dierenlot. "Daarmee kan er weer een dierenambulance door de gemeente Vlissingen rijden, tenminste, als er genoeg vrijwilligers zijn", vertelt oprichter Jolanda Lichtenberg van Dierenwelzijn Walcheren. Om vrijwilligers te vinden, houdt de stichting, zodra de situatie rondom het coronavirus het toelaat, een informatiebijeenkomst. 

De gemeente Vlissingen ziet dieren in nood helpen niet als gemeentelijke taak. Dat deed stichting Dierenwelzijn Walcheren vorig jaar besluiten om zelf een dierenambulancevoorziening op te zetten. "Stichting Dierenlot stelt een grote, geheel ingerichte bus ter beschikking, dus dat is geweldig. Ook steunen ze ons enorm met tips en trucs", vertelt Lichtenberg. "En we kunnen de bus ook gebruiken voor onze dierenvoedselbank."

Zeshonderd leden

Dierenwelzijn Walcheren is ontstaan uit Stichting Dierenvoedselbank Walcheren, die Lichtenberg in 2016 heeft opgezet. "Ik ben altijd al een dierengek geweest en hoe ouder je wordt, hoe strijdbaarder hè", lacht ze. "Vanuit mijn huis begon ik voedselpakketten uit te delen. De vraag hiernaar groeide zo hard dat mensen soms rijendik in de straat stonden te wachten. Dat er zoveel behoefte is aan voedselpakketten voor huisdieren is erg genoeg natuurlijk. Daarom hebben we officieel een stichting opgericht, geholpen door een notaris die zelf zijn hulp aanbood. In het begin deed ik alles in mijn eentje. Toen er op den duur zeshonderd leden waren, werd het een beetje te gek. Nu bestaat het bestuur uit vijf personen."

Vrijwilligers

Lichtenberg hoopt dat de dierenambulance straks dag en nacht bereikbaar is. "We willen de dieren in Vlissingen niet in de steek laten. We krijgen nu ook al regelmatig paniekberichtjes over gewonde en ontsnapte dieren." Straks komt de dierenambulance in actie om (gewonde) huis- en zwerfdieren op te halen en weg te brengen naar bijvoorbeeld de dierenarts of het asiel. Ook helpen de vrijwilligers met het zoeken naar vermiste dieren. Om de ambulance 24 uur per dag te kunnen laten rijden, schat Lichtenberg zo'n vijftig vrijwilligers nodig te hebben.

Fit

"Je werkt een dagdeel en altijd met z'n tweeën. We hopen dat vrijwilligers een of twee dagdelen per week beschikbaar willen zijn, maar alles is bespreekbaar. Ook als je geen rijbewijs hebt, kun je je aanmelden. Dan ga je mee als bijrijder. Je moet natuurlijk wel affiniteit met dieren hebben. En een beetje fit zijn, want soms moet je rennen en klimmen om een dier te vangen."

Naast de ambulance bemensen, zoekt de stichting ook dierenvrienden voor bijvoorbeeld de administratie en het aannemen van de telefoon. "De vrijwilligers krijgen allemaal een training, dus iedereen met belangstelling is welkom op de informatiebijeenkomst." Die vindt, als de uitbraak van het coronavirus geen roet in het eten gooit, vrijdag om 19.30 uur plaats in het stichtingsgebouw aan Westerzicht 64.

Dromen

De stichting is momenteel druk met het opzetten van de nieuwe dierenambulancevoorziening, de dierenvoedselbank gaat gewoon door, maar daarbij blijft het wat Lichtenberg betreft niet. "Het zou het allermooiste zijn om een eigen locatietje te hebben dat kan dienen als uitgiftepunt voor de voedselbank en standplaats voor de ambulance en waar we bijvoorbeeld castratieacties voor minima kunnen houden en voor deze doelgroep ook onder meer een dierenarts en hondentrimmer kunnen laten langskomen. Er zijn al meer dromen uitgekomen, dus ik gooi het maar gewoon het universum in, haha."

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over stichting Dierenwelzijn Walcheren op https://dierenwelzijnwalcheren.nl.

In de gedrukte Vlissingse Bode van deze week staat nog dat de vrijwilligersbijeenkomst vrijdag (20 maart) plaatsvindt, maar die kan door de coronamaatregelen niet doorgaan.

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04