Met anderhalve meter afstand kun je best voetbaloefeningen doen.
Met anderhalve meter afstand kun je best voetbaloefeningen doen.

Sporten voor jeugd met gejuich ontvangen

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG – Als jonge dieren die voor het eerst de wei in mogen, zo voelde het de afgelopen dagen voor veel sportende jeugd. Door de versoepelde coronamaatregelen kunnen kinderen en jongeren tot en met achttien jaar weer buiten sporten en dus gingen ze weer de velden en banen op. Veel regels, even wennen, maar één ding is duidelijk: de kinderen stonden te trappelen!

Behalve de bekende regels als anderhalve meter afstand, goed je handen wassen en niet op de club douchen, geeft iedere vereniging op zijn manier invulling aan de richtlijnen. Piet Verwijs, voorzitter van tennisvereniging de Goese Maan: "We hebben het park in twee delen opgedeeld. Eén kant voor kinderen tot en met twaalf jaar en één voor de oudere jeugd tot en met achttien."

Enthousiasme

Ook bij voetbalvereniging Kruiningen ging de bal weer aan het rollen. Jordan van Langevelde is jeugd-coördinator bij de club. Hij merkte enthousiasme, maar ook discipline op bij de voetballertjes. "Die koppies keken natuurlijk ontzettend blij. Niet alleen bij de jongste jeugd, maar ook de oudere jongens en de trainers. Voetbal is toch onze lust en ons leven. Ik was positief verrast door de discipline, iedereen hielp elkaar om bewust te zijn van de situatie: geen arm op de schouder, trainer!"

Binnensport

Voor buitensporten, zoals tennis en voetbal, is het makkelijker om de nieuwe regels in te vullen dan bij een binnensport als turnen. In de zaal trainen mag nog niet, maar MTV Middelburg kreeg toestemming van de gemeente om buiten te trainen. Janny Vermeule, voorzitter van de turnclub, is blij dat ze gezamenlijk weer wat mogen doen. "We waren online al bezig, maar het is toch leuker om elkaar weer te kunnen zien en samen bezig te zijn." De toestellen worden naar buiten verplaatst. "De tumblingbaan en evenwichtsbalk kunnen naar buiten, zodat je toch een aantal dingen gewoon kan doen samen."

Ook korfbalvereniging Atlas in Ritthem heeft plannen om weer te sporten, maar neemt nog wat extra tijd, vertelt voorzitter Ron van Hese. "We hebben veertig leden die weer kunnen korfballen. Ons plan is goedgekeurd en vanaf 11 mei willen we starten. Dan hebben de ouders ook even de tijd om te wennen en doen we het meteen goed."

Positief

De sporters moeten wel rekening houden met bepaalde voorschriften. Zo komen de spelers van Kruiningen die ouder zijn dan twaalf jaar via een ander hek naar binnen, starten de teams gestaffeld met trainen en worden de ballen keurig netjes alvast opgepompt en klaar gelegd. Ze houden overal rekening mee, vertelt Van Langevelde. "Er moet zo min mogelijk ‘kruisbestuiving’ zijn. Ouders brengen hun kind en gaan meteen weer weg."
Ook bij de tennis mogen de ouders niet op het sportpark komen en wordt er gebruik gemaakt van looproutes. "We willen de jeugd niet met elkaar vermengen, dus zijn ook de kleedkamers niet in gebruik. Op doordeweekse dagen van 14.00 tot 17.30 uur kunnen ze vrij spelen of training krijgen, zolang ze niet met te veel op één baan staan."

Ook bij MTV houden ze zich netjes aan de regels. "We gaan er heel zorgvuldig mee om. We willen geen problemen, de veiligheid staat voorop." Veel regels dus, maar de clubs zijn vooral blij dat de eerste stapjes weer zijn gezet. "De vereniging komt weer in beweging”, zegt Verwijs. “Het begin is er, hopelijk is dit de opmaat voor meer in de komende maanden."

Niet-leden

Met de versoepeling van de regels kwam vanuit de overheid het verzoek aan clubs om niet-leden ook te laten meedoen. Bij MTV is dat geen enkel probleem, vertelt de voorzitter. "We schrijven deelnemers in als lid voor één dag. Dan ben je ook gelijk verzekerd en is alles netjes geregeld." Zowel bij de tennis als de voetbal concentreren ze zich eerst op de eigen jeugd, maar ze staan zeker open voor nieuwe leden. "We starten eerst alles op met de eigen leden, want daarmee moeten we ook een beetje gevoel en ervaring krijgen”, legt Verwijs uit. “Als dat goed loopt, doen we dat graag. Kinderen in beweging krijgen is super belangrijk." Van Langevelde denkt er precies hetzelfde over. "Eerst focussen op wat we hebben, zodat dat goed gaat. Daarna willen we juist dat ze komen. Lekker weer en het gras is groen, wie wil er dan niet op voetbal?"

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04