Wim de Meij is altijd op zoek naar oude foto's en filmpjes van Vlissingen en omgeving.
Wim de Meij is altijd op zoek naar oude foto's en filmpjes van Vlissingen en omgeving. Foto: Daniël Wissel

Wim de Meij spreekt met zijn foto’s van vroeger

Door: Britta Janssen Algemeen

RITTHEM – Wie iets wil weten over de geschiedenis van Ritthem of Vlissingen kan bijna altijd terecht bij Wim de Meij. De 80-jarige Vlissinger opende de bunker van Ritthem voor bezoekers, verzamelde al ruim 3500 foto’s uit de periode van 1900 tot 1960 en kreeg voor dat werk een koninklijke onderscheiding. Zijn hoofd zit vol verhalen, maar zijn foto’s zeggen eigenlijk al genoeg. 

Nuchter, maar nieuwsgierig naar alles wat met het verleden te maken heeft. Op die manier kun je De Meij het beste omschrijven. Met een lintje was hij dan ook niet direct bezig. "Als ik de reacties zo zie, zal ik het wel verdienen. Dan ben je trots en de familie ook!"

Operatie

Aan de uitreiking ging een hele operatie vooraf. "In de bunker knoop ik met veel mensen een gesprekje aan, ook met de mevrouw die mij uiteindelijk heeft voorgedragen. Al snel bleek dat ze filmpjes en foto’s had van vroeger, dan gaan mijn voelsprieten meteen omhoog natuurlijk." Ze maakten een afspraak om eens beeldmateriaal uit te wisselen, maar zo gemakkelijk ging dat niet, weet De Meij nog. "Ik ben er tien keer geweest, maar toen lag er nog niets klaar." Hij besloot het er nog één keer op te wagen en ditmaal lag de camera keurig voor hem klaar. Hun band was geboren. "Ze waren blijkbaar onder de indruk van het werk dat ik doe. Toen zijn ze mijn connecties afgegaan en nu heb ik dit prachtige lintje."

Bunker

De Meij woont al 42 jaar in Vlissingen. Naast het verzamelen is hij ook actief bij muziekvereniging ONDA en het Senioren Orkest. Maar zijn passie voor ‘vroeger’ houdt hem het meeste bezig. Toen zijn dochter in Ritthem ging wonen en de bunker in haar achtertuin had, moest daar iets mee gedaan worden. "Ik heb ongeveer 1000 foto’s geprint en nadat we de bunker hadden schoongemaakt, heb ik een deel daar opgehangen. Drie keer per jaar, tijdens het ringrijden, zijn we open. Dan komen 350 bezoekers per dag kijken. Daarnaast houden we ook jaarlijks een filmavond."

Geschiedenis

Zijn opa gaf les in geschiedenis en had een hoop oude spullen in huis. Zo werd De Meijs interesse gewekt. Toen de belangstelling ook bij anderen groot bleek, was dat zijn drijfveer om door te gaan. Sinds zijn pensioen, zo’n 25 jaar geleden, doorkruist hij het hele land op zoek naar beeldmateriaal. "Dan doe ik op mijn fiets een rondje Nederland. Ben ik acht dagen onderweg en ga ik langs allemaal mensen van wie ik weet dat ze in Ritthem hebben gewoond. Zo kom ik aan mijn foto’s."

Onverwacht

Hij weet alles van vroeger nog precies, mede dankzij zijn opa. "Hij hield van 1944 en 1945 alles bij in een dagboek. Daar werd thuis nooit over gesproken, maar naderhand kon ik alle verhalen alsnog lezen." Men weet hem dan ook te vinden. "Dan komen mensen vragen wie er op foto’s staan of hoe iets er vroeger uitzag."

Dit jaar gaat de bunker vanwege het coronavirus niet meer open, maar De Meij is nog lang niet klaar met verzamelen. "Het onverwachte maakt het leuk. Soms denk je dat je alles hebt gehad, maar dan komt iemand toch weer met iets nieuws aanzetten. De reacties van mensen zijn een film op zich!"

Meer informatie over het verzamelde materiaal van Wim de Meij is te vinden op de website www.dorpsraadritthem.nl.

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04