Bezoekers kijken rond bij Plantalia.
Bezoekers kijken rond bij Plantalia. Foto: Marielja ten Bruggencate

Plantalia biedt zwarte tomaten, Syberische kool en meer

Door: Britta Janssen Algemeen

RITTHEM – De open dag bij zelfoogst- en pluktuin Plantalia in Ritthem is goed bezocht. Belangstellenden kwamen kijken naar de tuinderij die in juni startte, onder leiding van Karin Körver.

Bij zelfoogst- en pluktuin Plantalia groeien groentes op het land die in de supermarkt niet te koop zijn, zoals palmkool, zwarte tomaten, Syberische kool en zomerpostelein. Daarnaast groeien er tientallen bekende groenten en zelfs galiameloenen op de tuinderij. Iedere week mogen de aandeelhouders hun portie zelf oogsten. Er is ruime keuze uit verschillende soorten knollen, blad-/stengelgewassen en vruchtgewassen, zoals tomaten, courgettes en bonen. Tussen de heuvelbedden met kruiden geurt het naar tijm en basilicum en insecten vliegen af en aan naar de bloemen.

Onhaalbaar

Bezoekers zijn er ook volop tijdens de open dag van de tuinderij. “Het is leuk om zoveel mensen te ontvangen en te mogen vertellen wat we hier doen,” zegt Karin Körver, de initiatiefneemster van Plantalia. “We hebben lang gezocht naar een geschikte plek om een voedselbos te starten, maar dat bleek onhaalbaar in Zeeland. De grond is duur en het vraagt veel jaren voordat een voedselbos ver genoeg ontwikkeld is om ervan te kunnen oogsten. Een gemeenschapstuin geeft in korte tijd al veel resultaat.” De heuvelbedden zijn afgelopen voorjaar aangelegd met compost en biologische moestuinaarde. Binnen een enkel seizoen groeien er tientallen gewassen. “We gaan nog fruitbomen en fruitstruiken aanplanten,” vertelt Petra de Ruiter. “Ook komt er een manier om regenwater op te vangen, zodat we kunnen besparen op leidingwater.”

Betrokkenheid

De bezoekers zijn geïnteresseerd in het biologische concept. Lokaal verbouwd en zelf geoogst maakt dat je meer verbinding hebt met je eten dan wanneer je een klant-en-klaar maaltijd in de supermarkt haalt. De meewerkdagen hebben dan ook een dubbele functie. Enerzijds moet er veel gebeuren om het land te bewerken en vrij te houden van ongewenste plantjes, anderzijds is daar het sociale aspect, wat de betrokkenheid bij Plantalia en de gewassen vergroot. Sommige aandeelhouders vinden het fijn om elkaar te leren kennen. Meewerk mag, maar hoeft niet. Marry Enten (64) en Marili Kunnen (62) uit Middelburg zijn bij de open dag komen kijken. “Het is rustgevend om in de tuin te werken. Je ademt de frisse lucht en ziet hoe de planten groeien,” zegt Marili. Marry: “We hebben een eigen moestuin, maar als dat te zwaar wordt om te onderhouden dan is dit een prachtig alternatief om toch onbespoten en lokale groenten te eten.”

Proefmaand

Als aandeelhouder betaal je aan het begin van het seizoen een inleg, zodat er budget is om zaden en plantgoed aan te schaffen. Gedurende het jaar mag er elke week geoogst worden van hetgeen beschikbaar is. “Omdat dit het eerste jaar is – en de planten goed groeien – kunnen mensen zich nog aanmelden en tegen gereduceerd tarief aandeelhouder worden,” zegt Karin. “We hebben ook cadeaubonnen voor een proefmaand; om weg te geven of om zelf te proberen.”

Meer informatie

Meer informatie over zelfoogst- en pluktuin Plantalia, het inschrijfformulier en de prijzen is te vinden op
www.plantalia.nl.

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04