Logo souburgschecourant.nl
Ellen le Clerq en Marjo Walhout zijn sinds hun A&P-tijd vriendinnen. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Ellen le Clerq en Marjo Walhout zijn sinds hun A&P-tijd vriendinnen. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE (Foto: Marielja ten Bruggencate)

Oud-medewerkers A&P organiseren reünie

  Actueel

OOST-SOUBURG – Zaterdag 18 mei wordt er een reünie gehouden van medewerkers van de voormalige supermarkt A&P. Het ‘supermarktleven’ was in die tijd heel anders dan nu. De lopende band werd geïntroduceerd en er moest omgerekend worden van guldens naar euro’s.


Tijdens het Onderstroom Festival in 2018 zag Marjo Walhout iemand lopen in een donkerblauwe kruideniersjas met rode kraag. Ze herkende de outfit meteen als bedrijfskleding van A&P. Zij heeft jarenlang zo’n zelfde jas gedragen. “We hadden ook een rode klep op het hoofd. Dat vond ik toen verschrikkelijk, maar achteraf is het wel leuk.”

Hermesweg

De A&P was van 1994 tot en met 2002 aan de Hermesweg in Vlissingen gevestigd. In het winkelpand zat daarvoor al een Prijs-Slag en Jac Hermans. Na de A&P-periode volgden de C1000 en Jumbo.

Gelijk

Walhout maakte een foto van de man in het A&P-kostuum en postte die op Facebook. “Ik kreeg zoveel reacties. Het bracht Ellen en mij op het idee een reünie te organiseren.” Ellen le Clerq en Marjo Walhout kennen elkaar van het werk en zijn goede vriendinnen geworden. Samen met Brenda Bakker en Karin Voet-Been, die ook werkzaam waren bij A&P, hebben zij oud-collega’s opgespoord voor een reünie, waarbij vooral herinneringen opgehaald zullen worden. “Het was zo’n leuke tijd”, zegt Walhout. “De werksfeer was fijn, omdat iedereen meetelde en goed samenwerkte. Welke functie je ook had, iedereen was gelijk.” Zowel le Clerq als Walhout begon in de jaren ’80 als caissière. “We moesten van ieder product de prijs weten”, vertelt le Clerq, “want die moest je handmatig invoeren.”

Lopende band

Er was nog geen lopende band. De klant zette de kar neer bij de kassa en pakte de boodschappen eruit en zetten die op het plankje naast de caissière. Zij pakte de producten een voor een en sloeg de prijzen aan, om het product vervolgens in een lege kar te leggen. “We hadden tussendoor tijd om met de klant te praten, want prijzen aanslaan kon iedere caissière met haar ogen dicht.” Toen de lopende band werd geïntroduceerd en producten alleen nog maar gescand hoefden te worden, werd het klantcontact minder. “We hebben veel meegemaakt”, zegt le Clerq, “ook de komst van de euro en het pinnen. Voorheen werd er gewerkt met chequeboekjes. Wat is dat lang geleden zeg.”

Hecht

In de kantine, die door de medewerkers zelf was geschilderd, stond een tafeltennistafel en voor de feestdagen werd de gehele winkel versierd. “We hadden ook bedrijfsuitjes, een volleybaltoernooi en feestjes. Het team was heel hecht,” zegt Walhout. “Tijdens de reünie zullen er vast veel herinneringen boven komen, echt ouwe jongens krentenbrood.” Ondanks dat het team hecht was, weten de vrouwen niet meer alle namen. Het is moeilijk om alle collega’s op te sporen, want in de loop der jaren zijn er veel mensen bij gekomen en weggegaan. “We willen een oproep doen aan iedereen die bij A&P heeft gewerkt om ook naar de reünie te komen, want het wordt super gezellig.”

Aanmelden

Opgeven voor de reünie kan door uiterlijk 30 april te mailen naar reunie-aenp@zeelandnet.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE