Logo souburgschecourant.nl
Richard Walhout kruipt in de huid van Yisrael Meir Lau. FOTO HUIBERT VAN DEN BOS
Richard Walhout kruipt in de huid van Yisrael Meir Lau. FOTO HUIBERT VAN DEN BOS (Foto: Huibert van den Bos)

Voorstelling 'Back Home' vertelt verhaal van oprichting Israël

  Actueel

GOES/ARNEMUIDEN - In de week van 17 mei eindigt het zeventigste herdenkingsjaar van de oprichting van de staat Israël. Om dat niet ongemerkt voorbij te laten gaan, besloot Willeke van Belzen uit Arnemuiden, drijvende kracht achter stichting Mindblowing Adventures, op zoek te gaan naar verhalen uit de Holocaust die we niet mogen vergeten. Dit resulteerde in de voorstelling 'Back Home', die vrijdag 17 mei in Goes te zien is.


Van Belzen kwam het verhaal van de joodse jongen Yisrael Meir Lau, een Holocaust-overlevende, op het spoor. Dat heeft Van Belzen bewerkt tot een vertelling die vrijdag 17 mei in de Westerkerk in Goes tot leven komt tijdens een herdenkingsviering.

De uitvoering heet Back Home. Van Belzen heeft intussen meerdere grote uitvoeringen geproduceerd en geregisseerd, onder ander Luther en The Last Post die beide volledig uitverkocht waren. Back Home is iets kleinschaliger van opzet en ook anders vormgegeven, maar inhoudelijk zeer aangrijpend

Getuigenissen

“Het verhaal is gebaseerd op de getuigenissen van een achtjarige jongen die samen met zijn oudere broer concentratiekamp Buchenwald weet te overleven”, vertelt Van Belzen. "Hij was de enige kleine jongen tussen allemaal mannen. Maar op wonderbaarlijke wijze wordt dit kind beschermd. Hij werd hardhandig van zijn moeder gescheiden, de ontberingen waren verschrikkelijk, maar op de een of andere manier weet zijn broer hem in leven te houden en te beschermen.”

Hatikva

Tijdens de uitvoering in Goes zal er aan de hand van beeldmateriaal een dialoog ontstaan tussen een journalist, vertolkt door Johan Aalberts, en Richard Walhout. Hij kruipt in de huid van Yisrael Meir Lau.

De muziek staat onder leiding van Flip Markwat. Er worden Joodse liederen ten gehore gebracht, waaronder het Israëlische volkslied Hatikva, er is samenzang en dominee Van Campen verzorgt de meditaties. Ryan Hollebrandse, Daniel de Braber en Walter Kaan verrichten tijdens Back Home op symbolische wijze enkele bijzondere handelingen, waardoor het publiek een moment van herdenken zal ervaren.

Brug

Corine Schroevers treedt op als gastvrouw en verbindt de dialogen, muziek en gezangen. Ze weet als geen ander hoe belangrijk het is dat die brug gemaakt wordt. Van Belzen wordt bijgestaan door een actief bestuur en haar rechterhand Andrea Dekker is vooral achter de schermen onmisbaar.

Spiegel

“Het is geen eenvoudig verhaal om te brengen”, vertelt Arnemuidenaar Johan Aalberts. “We beleven een mensenleven, stellen ons de vraag wat een mens waard is, we reizen door het duister naar het licht. Dit soort verhalen zijn vaak een spiegel voor velen.”
Tijdens de viering op 17 mei wordt er stilgestaan bij het overleven, de bevrijding, de terugkeer en de thuiskomst. Back Home leert mensen volgens de makers na te denken over hun leven. “Want wie één leven redt, redt een hele wereld”, aldus Van Belzen.

Meer informatie

De herdenkingsviering op 17 mei begint om 20.00 uur. Kijk voor meer informatie en kaarten op https://mindblowingadventures.com.