Logo souburgschecourant.nl

Vredesweek wil ‘verbinden over grenzen’

  Actueel

VLISSINGEN - Op zaterdag 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, begint de jaarlijkse Vredesweek van de landelijke organisatie PAX. Ook op Walcheren zijn er activiteiten. Het thema van de Vredesweek is dit jaar ‘Vrede verbindt over grenzen’.


De Vredesweek duurt tot en met zondag 29 september. De twee werkgroepen van Middelburg en Vlissingen hebben samen met de PAX-Ambassade van Vrede in Vlissingen een activiteitenprogramma samengesteld. Als eerste is er op de openingsdag om 14.30 uur een bijna zes kilometer lange Vredeswandeling, met als start en finish de Turkse moskee Yildirim Beyazit. Om 16.00 uur openen de wethouders Carla Doorn van Middelburg en Els Verhage van Vlissingen de Vredesweek officieel in de moskee.

Muziekmiddag

Verder staat er onder meer op dinsdag 24 september van 15.00 tot 17.00 uur een vredescafé met vertegenwoordigers van het Humanistisch Verbond op het programma in de bibliotheek in Vlissingen. Op zaterdag 28 september is er van 14.30 tot 16.30 uur een muziekmiddag met Cynthia Martens in ontmoetingscentrum De Herberg aan het Bellamypark in Vlissingen. Martens kreeg de Pax Duifprijs voor het muziek maken met Syrische vluchtelingen.

Zaterdag 28 september is er ook van 12.00 tot 14.00 uur een vredeslunch in samenwerking met mensen uit Syrië, Sierra Leone, Nigeria en Nederland. De lunch vindt plaats in ‘t Hofje aan de Walgang in Middelburg. Aanmelden kan via vredeslunch@zeelandnet.nl.

Bubbels

Tijdens de Vredesweek wil PAX het signaal afgeven dat vrede niet vanzelfsprekend is, maar iets waaraan iedereen elke dag, in de eigen omgeving kan bijdragen. ‘In tijden dat de Amerikaanse president Trump praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, kiest PAX als thema van de Vredesweek Vrede verbindt over grenzen’, aldus de twee Walcherse werkgroepen. ‘Veel mensen leven steeds meer in de eigen bubbel en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken. Want aan de andere kant van de grens wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden.’

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de activiteiten in de Vredesweek op www.vredesweekwalcheren.nl.