Logo souburgschecourant.nl
Het stadhuis van Vlissingen.
Het stadhuis van Vlissingen. (Archieffoto: Linda Raaphorst)

PSR hekelt harde woorden over onveilige binnenstad

  Actueel

VLISSINGEN - De Vlissingse fracties van CDA, PvdA, POV, SGP en VVD houden dinsdagavond 8 oktober een openbare bijeenkomst over het verbeteren van de leefbaarheid in de binnenstad. ‘De maat is vol. De overlast moet de stad uit’, stellen de vijf. De PSR (Partij Souburg-Ritthem) betreurt het gebruik van de harde woorden. “Dan is het moeilijk om het onderwerp nog politiek breed bespreekbaar te maken”, zegt PSR-gemeenteraadslid Rijnco-Jan Suurmond.

DOOR BRITTA JANSSEN

De vijf partijen houden dinsdag 8 oktober vanaf 20.00 uur een inwonersbijeenkomst in The Ballroom aan de Oude Markt waarbij iedereen welkom is. De partijen nodigen ook onder meer burgemeester Bas van den Tillaar, coffeeshophouders, buurtcomités, de politie en de andere politieke partijen uit om mee te praten en oplossingen te bedenken. ‘In Vlissingen tiert de straathandel welig, zijn geweldsmisdrijven dagelijkse kost en wordt op klaarlichte dag openlijk gedeald’, aldus CDA, PvdA, POV, SGP en VVD. ‘Bewoners voelen zich vaak niet veilig op straat. Er is sprake van een grimmige sfeer in de binnenstad, rondom het Scheldeplein en de Scheldestraat. Men lapt verkeersregels aan de laars, er is nauwelijks handhaving en de binnenstad loopt leeg.’


De partijen noemen ook illegaal kamerverhuur aan arbeidsmigranten en toeristen een groot probleem. ‘We moeten een einde maken aan het geweld, de onveiligheid en de wetteloosheid. En dat betekent: wég met de criminelen, wég met de straathandel in drugs en wég met de overlast.’

Veiligheidsbeleid
“Er is een betere weg om te bewandelen dan zeggen dat de maat vol is en het over de muur gooien bij de ander”, reageert Suurmond. “De harde woorden zijn misschien deels terecht, maar het politiek breed bespreekbaar maken, om te zien of er gezamenlijk extra stappen gezet moeten worden, is er niet bij. De partijen hebben het over falend bestuur, maar de vertegenwoordigers van de vijf partijen, de gemeenteraadsleden, zijn ook het bestuur.”
Volgens Suurmond heeft de coalitie zeker aandacht voor handhaving. “Recent zijn er twee boa’s bijgekomen.” Verder verwijst hij naar het op 11 april door de gemeenteraad unaniem aangenomen Integraal Veiligheidsbeleid 2019-2022. “De vijf actievoerende partijen hebben niets ingebracht tijdens de behandeling. Het beeld in dat document is heel wat genuanceerder dan nu in de publiciteit is gebracht. Het probleem bespreekbaar maken is een betere richting om het woon- en leefklimaat terug te krijgen, dan wel te houden. Maar het advies is om dan eerst de stukken van april nog eens door te lezen.”

l