Logo souburgschecourant.nl
Frank in de Grand Canyon met zijn 'Angels'.
Frank in de Grand Canyon met zijn 'Angels'. (Foto: Privébezit)

Frank van Ieperen maakt reis van zijn leven

  Actueel

OOST-SOUBURG - Frank van Ieperens droom is uitgekomen. De Souburger heeft een reis door de Verenigde Staten gemaakt. Omdat hij de spierziekte Duchenne heeft, had de trip organisatorisch nogal wat voeten in de aarde, maar dat maakt de realisatie van zijn doel alleen maar mooier. "Het was een reis vol hoogtepunten", vertelt Frank. Als voorzitter van stichting Dromen voor Duchenne zet hij zich in om ook de wensen van lotgenoten in vervulling te laten gaan.


"Het voelt soms nog een beetje vreemd om weer terug te zijn", blikt Frank (38) terug op zijn vakantie. "Na een jaar werken aan deze reis gaf het enorm veel voldoening om de vakantie daadwerkelijk te beleven. Het was mijn grootste wens om een rondreis door de Verenigde Staten te maken en het was écht de reis van mijn leven. We hebben een heleboel mooie foto's en filmmateriaal waardoor we volop kunnen nagenieten."

Zwemmen

Op 5 september vertrok Frank met zijn zorgteam, bestaande uit Saskia, Dennis en Sterre, voor een rondreis van drie weken door Los Angeles, via San Francisco naar Las Vegas en weer terug naar Los Angeles. "Hoogtepunten waren er genoeg. Vooral de afwisseling tussen prachtige natuur en de drukte van de metropolen Las Vegas, San Francisco en Los Angeles waren overweldigend."
Een ander hoogtepunt was het zwemmen in Las Vegas. "Na meer dan twintig jaar was dat best fijn. Ook de ontspannen sfeer in het Europees aandoende San Francisco en de gekte van Las Vegas vonden we bijzonder. De bezoeken aan de nationale parken van Zion, Yosemite en Antelope Canyon waren juist rustgevend."

Jonassen

Uitdagingen kwamen ze ook genoeg tegen, maar daar schrikt de positief ingestelde Frank niet zo snel van. Hij lijdt aan de progressieve, ongeneeslijke ziekte Duchenne spierdystrofie, waarbij de spierkracht steeds verder afneemt. Daardoor is Frank afhankelijk van beademingsapparatuur. Hij heeft in zijn handen nog enige kracht en kan zijn rolstoel, computer en robotarm zelf bedienen. "Het begon al met de vliegreis van elf uur. Voor een 'gezond' mens is dat al een uitdaging, maar een rolstoel maakt de uitdaging nog groter." Eenmaal aangekomen in Amerika moesten Frank, Saskia, Dennis en Sterre regelmatig improviseren, bijvoorbeeld als er geen (til)lift voorhanden was. "Daardoor was het soms jonassen en werd het betere duw- en trekwerk niet geschuwd", illustreert Frank met de nodige humor. Ook bleek de helikopter voor een vlucht boven de Grand Canyon uiteindelijk niet toegankelijk voor Frank. "Dat was jammer, maar gelukkig hebben mijn 'Angels' de vlucht wel beleefd en konden ze me de beelden laten zien."

Inspireren

"Omdat ik met mijn 38 jaar al in mijn extra tijd zit, de helft van de Duchenne-patiënten wordt tegenwoordig ouder dan dertig jaar, stond de reis in het teken van herinneringen maken. Gelukkig was mijn beste maat Dennis mee. Dennis van Akkeren is professioneel videomaker en fotograaf en schiet de mooiste plaatjes. Hij heeft de hele reis vastgelegd." Frank hoopt met de beelden en zijn verhaal lotgenoten te inspireren ook hun dromen na te jagen. Daarom heeft hij in december stichting Dromen voor Duchenne opgericht. Inmiddels heeft die ook de wens van Twan uit Groningen laten uitkomen: een dagje achtbaanspektakel in de Efteling. Frank hoopt dat er nog vele volgen.

Zumba Passie

"Inmiddels zetten ook anderen zich in voor de stichting en daar zijn we blij mee." Zo heeft sportvereniging DIOS uit Oost-Souburg een sponsordag gehouden en organiseert Leida Wallaart van Zumba Passie op zondag 3 november van 13.00 uur tot 18.00 uur het evenement Dansen en Dromen voor Duchenne in het Arsenaaltheater in Vlissingen.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.dromenvoorduchenne.nl en de Facebook-pagina van ZumbaPassie.