Lia Weezepoel met de collage van haar echtgenoot Jonnie, met wie ze ’t Allergaartje heeft opgericht.
Lia Weezepoel met de collage van haar echtgenoot Jonnie, met wie ze ’t Allergaartje heeft opgericht. Foto: Marielja ten Bruggencate

Lia Weezepoel gaat voor de dertig jaar met 't Allergaartje

Door: Britta Janssen Actueel

OOST-SOUBURG – Achter de voordeur van 't Allergaartje aan de Vlissingsestraat schuilt een grotere winkel dan je zou verwachten. In 25 jaar is de hobbywinkel uitgegroeid tot een speciaalzaak voor kaartenmakers en paper-lovers.

Lia Weezepoel (69) heeft haar winkel 't Allergaartje aan huis en is er zodoende elke dag te vinden. Het begon in 1994 met een klein puntje van de schuur. "Mijn man, Jonnie, maakte houten speelgoed en kerststallen van gips. Hij schilderde de kerststallen en gaf ze dan weg. We gingen vaak naar hobbybeurzen en kwamen op het idee om een eigen winkel te beginnen", vertelt Lia. Een collage met foto's van Jonnie Weezepoel hangt achter de balie en Lia kijkt er liefdevol naar. "We zijn samen begonnen", zegt ze, "en het is nog steeds onze winkel, ondanks dat hij er niet meer is."

Band

In de eerste zeven jaren is 't Allergaartje steeds verder uitgebreid, met uiteindelijk ook een cursusruimte waarvan clubjes gebruik kunnen maken. "Op dinsdagmorgen komt een groepje dames en die komen al 25 jaar. Ze hebben alles met ons meegemaakt, dat geeft een speciale band." Zelf heeft Lia weinig tijd over om te knutselen, al nodigt ze met regelmaat een vriendin uit om langs te komen. "Als ik begin heb ik soms nog geen idee wat ik ga maken. Maar als ik dan eenmaal bezig ben, komen de ideeën."

Steun

De wanden van de winkel hangen vol met snijmallen om sjablonen uit papier te snijden. Met embossingmallen kan reliëf aangebracht worden en de allerhande versieringen maken de kaart compleet. "Het gaat erom dat je lekker bezig bent", zegt Lia. "De tijd nemen om een kaart te maken is een fijne ontspanning." De klanten die langskomen maken vaak een praatje. Ook buurman Leen Leijnse valt regelmatig binnen voor een kop koffie. "We kennen elkaar al sinds dat we kinderen waren. Leen was een vriend van Jonnie en hij komt nog vaak langs. Hij is een grote steun voor me."

Verrast

Op 4 november vierde 't Allergaartje het 25-jarig jubileum. Veel klanten, vrienden en familieleden kwamen met bloemen en cadeaus. "Ik was zo verrast door alle aandacht. Sommige bloemstukken staan nog steeds en alle kaarten die we hebben gekregen ga ik bundelen in een boek." Hoewel Lia de pensioenleeftijd bereikt heeft, denkt ze er nog niet over om te stoppen. "Ik ben graag bezig en het gaat nog prima. Kaarten maken kun je ook als andere dingen niet meer zo goed gaan. Mocht het knippen niet meer lukken, dan zijn er uitdrukvellen die je kunt gebruiken. Zolang als ik de winkel kan blijven doen en de klanten blijven komen, blijf ik open. Op naar de dertig jaar!"

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04