Dennis van Driel uit Oost-Souburg is voorzitter van de Jonge Democraten.
Dennis van Driel uit Oost-Souburg is voorzitter van de Jonge Democraten. Foto: Picasa

Souburger is voorzitter Jonge Democraten

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG – De uit Oost-Souburg afkomstige Dennis van Driel (23) is de nieuwe landelijk voorzitter van de Jonge Democraten. Dit is de onafhankelijke jongerenorganisatie van D66. “Het lerende aspect vind ik een van de mooiste dingen”, vertelt de Souburger.

Met ruim 5700 leden is Jonge Democraten de grootste politieke vereniging voor jongeren van Nederland. Het komend jaar coördineert Dennis van Driel, samen met vier andere bestuursleden uit Gelderland en Utrecht, vanuit Den Haag het landelijk bestuur en de organisatie van de Jonge Democraten. Dennis combineert het voorzitterschap met zijn werk bij het klantcontactcentrum van de gemeente Gouda. “Voor het voorzitterschap staan veertig uur per week, maar ik kom daar wel boven”, vertelt Dennis over zijn nieuwe functie.

Bovenop

Vijf jaar geleden ging Dennis studeren in Maastricht en werd bestuurslid van de Jonge Democraten Limburg. “Na daar een jaar voorzitter te zijn geweest, ben ik vorig jaar overgestapt naar het landelijke bestuur. De organisatie was met honderdtachtig leden veel kleiner en ik had in Limburg minder te maken met politieke issues. Bij de landelijke Jonge Democraten moet je overal bovenop zitten, zeker rond de periode van Prinsjesdag. Dat kost dus veel meer tijd, maar het is ontzettend interessant, want je krijgt met veel verschillende onderwerpen te maken.”

Leren

Naast bestuurstaken uitvoeren behelst het voorzitterschap dat Dennis de visie van de Jonge Democraten in de media, bij debatten en andere optredens uitdraagt. “Ik kom op veel plaatsen en maak veel vrienden. Ik vind de persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt heel mooi. Je leert je te mengen in discussies, debatteren en je leert vaardigheden, zoals het aansturen van een groep. Het lerende aspect, jezelf leren presenteren en profileren en daarmee elkaar te stimuleren sterker te staan in het leven, vind ik één van de mooiste dingen binnen de organisatie. Jonge Democraten geeft jongeren bovendien de kans van zich te laten horen en deel te nemen aan het politieke proces.”

Kritiek

Dennis was al op jonge leeftijd geïnteresseerd in politiek. “Op mijn zestiende koos ik voor de liberale kant. Ik sta achter D66, maar heb ook veel kritiek. Ik ben voor meer directe democratie en vernieuwing van het pensioenstelsel.”

Duurzaamheid

Dennis is vaak aanwezig bij fractievergaderingen en hoewel de Jonge Democraten het niet altijd eens is met de partij wordt haar inbreng volgens hem zeker gewaardeerd. “We willen ons hard maken voor jongeren en daarnaast spreekt het duurzaamheidsverhaal mij erg aan. Ik vind dat de markt de duurzaamheid moet vergroten in plaats van de staat."

Studieleningen

De Jonge Democraten is tegen de partij ingegaan wat het verhogen van de rente op studieleningen betrof, vertelt de Souburgse voorzitter. "Ook is het beleid met betrekking tot collegegelden aangepast door een motie die wij hadden ingediend. Er wordt dus wel degelijk naar ons geluisterd.”

Achtergrond
Dennis heeft de opleiding European Studies gevolgd en wil als zijn voorzitterschap bij de Jonge Democraten is afgelopen de arbeidsmarkt op. “Brussel lijkt mij interessant, zeker na de Parlementsverkiezingen. Public affairs en het lobbyen trekt mij heel erg. Ik hoef niet perse de politiek in. Ik wil geen volksvertegenwoordiger worden, maar het beleid en het politieke proces vind ik wel heel interessant. Ik blijf liever op de achtergrond actief.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04