Groene juf Marjan, Babette, Nova Joan, Elodie, groene moeder Digna en zoontje Kamiel tussen de planten in de klas.
Groene juf Marjan, Babette, Nova Joan, Elodie, groene moeder Digna en zoontje Kamiel tussen de planten in de klas. Foto: Britta Janssen

Groen op school is gezond, gezellig én leerzaam

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Basisschool Het Talent in Middelburg kleurt steeds groener. De kinderen, leerkrachten én ouders zijn in de weer om de klaslokalen en hal aan te kleden met planten. Dat is niet alleen gezellig en leerzaam, maar ook goed voor de gezondheid, hebben Nova Joan (9) en Babette (10) al geleerd.

DOOR BRITTA JANSSEN

“Planten zorgen voor zuurstof in de school”, weet Babette uit groep zes. Met haar klasgenootje Nova Joan geniet ze van het nieuwe groen om haar heen. “Het gebouw ziet er nu mooier uit”, vindt Nova Joan. Als voorbeeld laten ze een enorme varen zien die de school dankzij de hulp van enkele ouders heeft gekregen. “We hebben in de weekbrief van school en op internet oproepjes geplaatst voor planten, stekjes en potjes”, vertelt ‘groene moeder’ Digna, wiens dochter Elodie in de kleuterklas zit. Samen met collega groene moeder Linde zet zij zich in om planten op de kop te tikken voor de school. En dat loopt best goed, vertelt Digna. “Als mensen horen dat de planten voor een school zijn, vinden ze het al snel een goed idee.”

Scheuren
De gevers kunnen er zeker van zijn dat er goed voor hun donaties wordt gezorgd, want daaraan dragen alle schoolkinderen hun steentje bij. “Een keer in de week doen we een rondje om alle planten water te geven”, vertelt Nova Joan. “In ongeveer een kwartiertje hebben we alle planten gehad”, zegt Babette.
Om het groen mooi tot zijn recht te laten komen, maken handige ouders zelfs ‘plantenschommels’, waarmee de planten een plekje voor het raam kunnen krijgen. De kinderen zien de planten groeien en leren wat er allemaal voor nodig is om ze gezond te houden. Ook ervaren ze met eigen ogen hoe je met één sanseveria twee potten kunt vullen. Babette en Nova Joan kunnen al meepraten over sanseveria’s scheuren. Zo kun je de plant eenvoudig vermeerderen en je voorkomt dat ‘ie uit zijn pot groeit.

Jungle
Bezig zijn met groen kan op vele manieren en de school doet hier dan ook van alles mee. Zo onderhouden ze hun schooltuin en maken ze lekkere maaltijden van de oogst. Uiteraard hoort proeven er ook bij. Onder leiding van hun juf Marjan, die ook behoorlijk ‘groen’ is, maken Babette en Nova Joan uitstapjes, zoals naar de natuurspeeltuin en landwinkel. Daar ontdekten ze wat een fruitteler precies doet. Juf Marjan is blij dat ook ouders betrokken zijn bij het vergroenen van Het Talent. “Het is mooi om meer planten te hebben en goed voor de luchtkwaliteit in de school.” Als het aan de juf en kinderen ligt, komen er nog veel meer potten en planten bij. “We gaan door tot het een jungle is”, fantaseren Nova Joan en Babette, “met touwen om te zwieren.”

Wie een plant of pot over heeft, is welkom bij Het Talent of kan contact opnemen via tel. 0118-650408. Kijk voor meer informatie op www.hettalent.info.

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04