Jean-Marie van Isacker geniet van de natuur in het Westduinpark.
Jean-Marie van Isacker geniet van de natuur in het Westduinpark. Foto: Annet Eekman

Ludieke actie tegen reuzenberenklauw in Westduinpark

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Wie een reuzenberenklauw weet te vinden in het Westduinpark in Vlissingen, kan een fles whisky winnen.

Natuurliefhebber Jean-Marie van Isacker woont vlak bij het Westduinpark en gaat sinds vorig jaar als vrijwilliger de reuzenberenklauw te lijf. “Het is een uitheemse, agressieve plantensoort die hier niet hoort en als je niets doet, overwoekert de reuzenberenklauw alle andere planten”, legt Van Isacker zijn drijfveer uit. Daarbij is de plant gevaarlijk voor mens en dier, want het giftige sap kan brandwonden veroorzaken.

Ondoenlijk

Van Isacker heeft al jaren een grote interesse voor de natuur en was onder meer jarenlang bestuurslid van stichting Tuin van Zeeland. Met zijn verhuizing van Middelburg naar Vlissingen, pal naast het Westduinpark begon hij zich in te zetten voor dit Vlissingse stuk natuur. Hij richtte Stichting Van Woelderenpark op en verzamelde vorig jaar medestanders om hem heen om samen de reuzenberenklauw uit te roeien. “Dat is een best grote en zware klus”, lacht Van Isacker, “maar het woord ondoenlijk ken ik niet. Er moest iets gebeuren, want het is zó’n mooi park.”

Vijftienhonderd

In het Nollebos is Van Isacker de reuzenberenklauw nog niet tegengekomen, maar in het Westduinpark wortelt de plant volgens hem al enkele jaren goed. Vastbesloten om de plant uit te roeien, schat hij al zo’n vijftienhonderd exemplaren te hebben verwijderd. “Dat doen we door de plant uit te graven en de wortels zoveel mogelijk mee te nemen. We laten het groen liggen. Dat dient als compost en neemt het licht weg van de kleinere reuzenberenklauwen, zodat die afsterven.”

Crux

Nog steeds doet Van Isacker een of twee keer per week een ronde door het park. “Ik begin licht te zien aan het einde van de tunnel. Ik vind nu minder reuzenberenklauwen en ze zijn kleiner. De crux is om de plant klein te houden en de bloeiende bloemen zoveel mogelijk weg te halen en af te voeren in vuilniszakken. Een plant krijgt zo’n duizend zaden en daardoor kunnen er een paar honderd nieuwe planten ontstaan. Daarom is het belangrijk om het zaad zo snel mogelijk te verwijderen. We verwachten eind deze maand de laatste plantjes vernietigd te hebben.”

Schoonheid

Nu zijn in het Westduinpark volgens Van Isacker nog vooral kleinere reuzenberenklauwen te vinden, van maximaal veertig centimeter hoog. Wie een groter exemplaar ontdekt, kan een fles whisky winnen. “Dit is een ludieke actie om interesse in de natuur op te wekken en de schoonheid van het Westduinpark onder de aandacht te brengen.”

Vanwege de alcoholhoudende prijs kunnen alleen Vlissingers vanaf achttien jaar meedoen aan de wedstrijd. Wie tussen 1 en 7 juli een opstaande, minimaal vijftig centimeter hoge reuzenberenklauw (niet de gewone berenklauw) vindt in het gebied tussen de Zwanenburgweg, voet van de duinen en Burgemeester van Woelderenlaan, meldt zich bij Stichting Van Woelderenpark. “De persoon moet de vindplaats geheim houden. Een bestuurslid gaat samen met de vinder naar de plant kijken en als aan alle voorwaarden is voldaan, krijgt de winnaar een fles single malt whisky."

Kijk voor meer informatie over de stichting en de prijs op www.vanwoelderenpark.nl.

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04