Logo souburgschecourant.nl
Jan de Wilde.
Jan de Wilde. (Foto: Annet Eekman )

'Het is gezond en smaakt veel lekkerder'

VLISSINGEN - Streekproducten doen het goed en steeds meer mensen vinden het leuk om zelf groenten te verbouwen. De coronamaatregelen versterken die trend, merkt voorzitter Jan de Wilde van volkstuinvereniging Levenslust.

“Mensen vullen hun vakantie anders in en bedenken dat een volkstuin een leuke bezigheid is”, vertelt De Wilde. “De laatste twee, drie maanden is er meer belangstelling. We hebben inmiddels zelfs een wachtlijst met zo’n tien personen erop.”

Uitdaging


De Koudekerkenaar verbouwt al ruim 35 jaar zijn eigen gewassen. "Je bent lekker buiten bezig en het is ontspannend om te wroeten in de klei."

Eigen voedsel telen wint ook aan populariteit, omdat gezond eten voor velen belangrijk is. “Hier weet je wat je in de grond stopt. En het is veel lekkerder. De gewassen krijgen de tijd om op smaak te komen. Bijvoorbeeld aardbeien liggen al in april in de winkel, maar zijn ze dan lekker? We noemen aardbeien niet voor niets zomerkoninkjes. Die hebben zon nodig.”

Ook zijn mensen zich steeds bewuster van duurzaamheid. “Je kunt het hele jaar door boontjes eten, maar dat betekent dat ze in sommige periodes uit Afrika of Spanje komen. Met producten uit de buurt ben je meer gebonden aan de tijd van het jaar. Al kun je, als je het handig inkleedt, best wat groenten het hele jaar door verbouwen. Dat is ook een leuke uitdaging.”