Heleen Peters werkt in het muZEEum.
Heleen Peters werkt in het muZEEum. Foto: Annet Eekman

Heleen Peters: ‘Alle contacten verrijken je leven’

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Werken in een museum dat huist in een historisch pand. Dan kijk je je ogen uit. En dat doet Heleen Peters dan ook. “Ik zie na zes jaar nog steeds nieuwe dingen”, vertelt ze. “Daarnaast is het contact met de mensen heel leuk. En toeristen hebben de tijd, dus de sfeer is ontspannen.”

Zo’n zes jaar is Heleen Peters (71) uit Vlissingen al vrijwilliger in het Zeeuws maritiem muZEEum in haar stad. Het beheert voor Zeeuwse begrippen een relatief grote collectie, met bijna 20.000 voorwerpen. Dit zijn vooral historische en maritieme stukken. De zee-archeologische collectie is qua omvang en variëteit één van de belangrijkste in Nederland.

Baliemedewerkster

Het museum ziet het als een maatschappelijke taak om zoveel mogelijk mensen, jong en ouder, het Zeeuwse maritieme verhaal te vertellen. Ze doet dat met de zeehelden uit de roemruchte geschiedenis in de hoofdrol. Heleen Peters vindt het waardevol om aan deze vorm van educatie haar steentje bij te dragen. “Mijn man Niek, die hier ook werkt, en ik bezoeken graag musea”, vertelt Peters hoe ze op een dag het museum aan de Nieuwendijk binnenstapte. “Ik hoorde dat ze vrijwilligers zochten en zo kon ik beginnen als baliemedewerkster.” Dat vond Peters best een beetje spannend, vertelt ze. Ze is 25 jaar leidster in een peuterspeelzaal geweest, dus werkervaring genoeg, maar een balie is toch andere koek. “Maar ik kwam in een heel leuk team terecht en ben goed begeleid. Je leert spelenderwijs wat er allemaal bij komt kijken.”

Groot

Als baliemedewerkster heet Peters onder meer de bezoekers welkom, neemt de telefoon aan en helpt bezoekers op weg met de audiotoer. In deze coronatijd gelden er extra maatregelen, maar Peters is blij dat het museum weer open is. “Reserveren is niet meer verplicht, maar we laten maximaal honderd bezoekers tegelijk binnen.” Ze werkt iedere vrijdagmorgen en eens per maand op zondag, samen met haar man. “Het contact met de mensen is heel leuk.” En haar ‘klanten’ zijn bijna altijd in een vrolijke stemming. “Het verbaast bezoekers vaak hoe groot het museum is, omdat je de Pakhuizen aan de voorkant niet ziet. En als ze even moeten wachten, vinden ze dat niet erg, want ze hebben de tijd.”

Museumwinkel

Samen met Kristine van Wechem runt Peters ook de museumwinkel, al is die momenteel gesloten. “We hopen dat de winkel snel weer opent. Daar verkopen we allerlei maritieme spulletjes en, in samenwerking met ‘t Spui, ook boeken. Bij de inkoop hebben we de vrije hand, dus Kristine en ik kijken samen waar we leuke artikelen kunnen bestellen.”

Contacten

Het museum is nog op zoek naar nieuwe vrijwilligers en Peters roept geïnteresseerden op om vooral niet te aarzelen en gewoon binnen te lopen. “Het is nuttig en leuk om vrijwilliger te zijn in het museum en het verrijkt je leven door alle contacten. Je blijft onder de mensen. En wees niet bang om iets verkeerd te doen, want je kunt niets leren zonder fouten te maken. Er werken hier zo’n zeventig vrijwilligers en je wordt begeleid tot je eraan toe bent om het zelfstandig te doen.”

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04