Logo souburgschecourant.nl
Milan Vader in actie tijdens een demo bij de oesterputten in Yerseke.
Milan Vader in actie tijdens een demo bij de oesterputten in Yerseke. (Foto: Frank van Beek)

Mountainbiker Milan Vader gaat voor Olympisch goud in 2021

MIDDELBURG - Mountainbiker Milan Vader (24) wilde deze zomer knallen op de Olympische Spelen. “Het was dus wel een teleurstelling toen die een jaar werden uitgesteld”, vertelt Milan vanuit Frankrijk, waar hij op trainingskamp is. “Maar nu ga ik voor goud in 2021!”

Het coronavirus heeft ook de agenda van de uit Middelburg afkomstige mountainbiker overhoop gehaald. Veel wedstrijden zijn geschrapt, al komen er nu mondjesmaat weer bij. Zo staat Milan eind september aan de start bij de wereldbekerwedstrijd in het Tsjechische Nové Mesto na Morave.


Sterker

Hij koos ervoor om de afgelopen tijd fanatiek door te trainen. “Ik jaag al sinds 2012 mijn droom van Olympisch goud na. De focus is er nog steeds, alleen zijn de Spelen een jaartje opgeschoven. Ik had graag aan de start gestaan dit jaar, want ik leek mijn stijgende lijn van vorig jaar te kunnen doortrekken. Ik had er vertrouwen in en was er klaar voor. Maar volgend jaar ben ik een jaar ouder en dus sterker.”

Mosselsector

Dankzij technische ontwikkelingen kan Milan zich ook zonder wedstrijden met zijn mountainbikeconcurrenten meten, vertelt hij. “Hiervoor doe ik testen met mijn ''vermogensmeter''. Dit kan gewoon buiten, in mijn eigen trainingsgebied. Ook probeer ik in deze coronatijd nieuwe trainingsmethodes uit. En ik heb me aangemeld als ambassadeur van de Zeeuwse mosselsector. Die is uniek voor Zeeland en daarvoor zet ik me graag in. Ik train veel in het buitenland en hoe meer ik weg ben van huis, hoe meer ik thuis ga waarderen.”