Logo souburgschecourant.nl
Wim Dijkstra met de Vlissingse Fles op zijn revers.
Wim Dijkstra met de Vlissingse Fles op zijn revers. (Foto: Film by the Sea)

Wim Dijkstra voelt zich nu echt een Vlissinger

OOST-SOUBURG – Hij kwam een jaar of dertien geleden als echte Limburgse jongen naar Vlissingen. Of hij waarnemend burgemeester wilde worden. Spannend, maar toch leek het Wim Dijkstra (74) zo’n 220 kilometer verderop wel wat. Hij raakte verknocht aan de stad, de mensen en de omgeving, vertrok er nooit echt en werd vrijdag onderscheiden met de Zilveren Vlissingse Fles. Ter ere van zijn bijdrage aan de gemeente Vlissingen.

"Nu voel ik mij echt volwaardig Vlissinger!" Het doet Wim Dijkstra veel, de onderscheiding die hij vrijdagavond bij het openingsgala van filmfestival Film by the Sea in Vlissingen in ontvangst mocht nemen.

Thuis


Dijkstra weet nog goed hoe hij binnenkwam in Zeeland. "Gaat die het wel redden hier? Dat hoorde je toen ik werd aangesteld. Maar ik voelde mij hier vanaf het eerste moment thuis. Deze prijs is een soort erkenning van, je hoort nu echt bij ons. Het is fijn dat mensen je werk waarderen, maar ik had natuurlijk niet op de prijs gerekend. Zelf heb ik ook een hoop lintjes mogen uitreiken en dan leer je het herkennen, maar deze Zilveren Fles zag ik toch echt niet aankomen."

Spontaniteit

17 december 2007. Wim Dijkstra weet de datum dat hij in Vlissingen begon nog precies. "Het klikte meteen met de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Ik kreeg veel ruimte en krediet, daar kijk ik positief op terug." Dijkstra bleef in Sittard wonen, maar zijn stulpje aan de boulevard voelde als tweede thuis. "De spontaniteit, sfeer... Vlissingen is echt een mooie stad. Dat wilden we iedereen ook laten zien." Ook zijn vrouw, die onlangs is overleden, genoot van het Zeeuwse leven. "Ze zei altijd: hier kun je heerlijk de frisse lucht inademen. Elke dag ging ze zwemmen. Zonder haar is het zwaar. Dat maakt deze onderscheiding extra mooi."

Volkslied

Als ambassadeur van de stad trok hij regelmatig de wijken in en zo rolde hij in zijn functie bij stichting Samenwerking Vlissingen–Ambon. "Ik was altijd al bezig met projecten in derdewereldlanden, zo ook de favela’s in Brazilië. In Vlissingen heb je een grote Molukse gemeenschap en dat zijn fantastische mensen. Het was dan ook logisch om mijn steentje bij te dragen." Eén verhaal vergeet Dijkstra nooit. "Kwam ik in Oost-Souburg in het buurthuis, begonnen ze massaal het Limburgs volkslied te zingen. Nou, dan voel je je wel thuis, hoor."

Drive

Die functie bij stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon combineerde hij drie jaar lang met zijn burgemeesterschap. Toen hij in 2010 afscheid nam, trad hij toe tot het bestuur van Film by the Sea. "Ze boden mij aan om verbonden te blijven aan Vlissingen. Eerst in de raad van toezicht, later als voorzitter. Dit jaar neem ik afscheid." Na tien jaar kijkt hij met trots terug op de jaarlijkse festivals. "Die waren altijd perfect. Ik ben verzot van films en literatuur, dus dat was voor ons de grote drive om dit ieder jaar weer te realiseren. Hoe spannend het ook elke keer weer was om het te kunnen financieren, lukte het toch steeds weer." Als zijn werkzaamheden erop zitten in Vlissingen, betekent dat niet dat hij nooit meer te zien is hier. "Nee, zeker niet! Ik blijf ieder jaar komen, alleen is het nu vooral vriendschappelijk en ben ik nergens meer aan gebonden."

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

Vacatures

Operators

Kruiningen en Bergen op Zoom

CNC-verspaner Frezen/Draaien m/v

Goes

heftruckchauffeur

Kruiningen

HR adviseur

Kruiningen

Inpakoperator

Kruiningen