Ina Brand, Marianne Verijzer, Geerard Labeur en Peter de Rijke (vlnr) op de plek waar straks hun kinderen wonen.
Ina Brand, Marianne Verijzer, Geerard Labeur en Peter de Rijke (vlnr) op de plek waar straks hun kinderen wonen. Foto: Britta Janssen

Wonen ‘net as tuus', maar dan een beetje aangepast

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG - Na jaren van voorbereiding is een hoogtepunt voor het ouderinitiatief van Stichting Gewoon Wonen in Oost-Souburg in zicht. Deze zomer hopen de ouders van Maggy, Rand, Sara, Timmy, Wilbert, Pascal, Bram en Thijs hun kinderen te kunnen bezoeken in hun nieuwe huis. Hiervoor realiseert de stichting, samen met Sjaloom Zorg, gemeente Vlissingen en woningcorporatie Zeeuwland, een woonvorm aan de Molenweg. “De opening zal enorme impact hebben op onze levens”, verwoordt Thijs’ moeder Marianne Verijzer het gevoel van de ouders en kinderen.

Sara, Thijs, Timmy, Rand, Wilbert, Bram, Maggy en Pascal zijn allemaal rond de dertig jaar. Ze hebben een verstandelijke beperking, waardoor ze niet zelfstandig kunnen wonen. In hun zoektocht naar het beste voor hun kind vonden de zestien ouders elkaar in het doel om een kleine woonvorm te realiseren. 

Veel invloed

Met medewerking van de gemeente Vlissingen vonden de ouders een mooie locatie middenin een dorp. Hier realiseert Zeeuwland nieuwbouw met acht appartementen, een gezamenlijke huiskamer, keuken en badruimte waar ze ook kunnen ontspannen en een tuin. “Met acht bewoners kunnen we van het persoonsgebonden budget voor het hele jaar 24-uurszorg inkopen”, legt Geerard Labeur, vader van Wilbert, uit. Via hun stichting hebben de ouders veel invloed op het project. “We kozen voor de zorg en begeleiding bewust voor Sjaloom Zorg. Samen werven wij een deskundig team van medewerkers die met hart en ziel onze kinderen gaat verzorgen.”

Frustrerend

Om tot dit punt te komen vonden de ouders wel obstakels op hun weg. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van subsidies stuitten ze op onbegrip en bureaucratie, vertelt Labeur. “Soms is het in plaats van de belangen van onze kinderen behartigen, hun belangen bevechten. Dat is frustrerend.” Gelukkig staan de ouders door hun gezamenlijke doel niet alleen. “Bij een dip spuien we bij elkaar en laad je weer op om door te gaan”, zegt Saras vader Peter de Rijke.

Met bijdragen uit fondsen en de hulp van sponsoren gaat de woonvoorziening er nu echt komen. “Onze kinderen wonen nu nog bij ons, dus het heeft voor ons allemaal enorme impact als ze verhuizen”, voorziet Verijzer. “Wilbert kletst de hele dag de oren van je hoofd, maar dat ga ik toch missen”, lacht Labeur.

Opvolging

De ouders willen de omgeving betrekken bij het nieuwe thuis van hun kinderen. “Voor leuke extraatjes in hun leven, zoals activiteiten, hopen we dat vrijwilligers zich aanmelden. Hiervoor zoeken we ook sponsors voor een bus.” Ook het onderwijs, zoals HZ University of Applied Sciences, willen de ouders erbij betrekken. Ze vinden het belangrijk een draaiboek te maken, zodat andere ouders voor eenzelfde voorziening niet opnieuw het wiel hoeven uit te vinden. “Samen met onder andere de HZ maken we een blauwdruk van ons project, ook om het in de toekomst te kunnen overdragen aan onze opvolgers”, legt Labeur uit. “Want als het wooncomplex staat, is onze opvolging regelen een van de volgende doelen.”

De ouders hebben er alle vertrouwen in dat hun kinderen straks in goede handen zijn aan de Molenweg, vertelt Brams moeder Ina Brand. “Het wordt net as tuus, maar dan een beetje aangepast.”

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04