Groep 1/2 geniet van het schoolontbijt in pyjama.
Groep 1/2 geniet van het schoolontbijt in pyjama. Foto: Marielja ten Bruggencate

Fijn in je pyjama naar school voor schoolontbijt

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG – Pikachu, draken, eenhoorns, Super Mario, beertjes en tijgers huppelen over het schoolplein als de leerlingen van basisschool ’t Mozaïek in Oost-Souburg vrijdag in hun pyjama naar school komen. Juf en directrice Sonja Musters staat de kinderen bij de deur op te wachten om hen te verwelkomen voor het Nationaal Schoolontbijt.

’t Mozaïek is een kleine school met 85 leerlingen. “In een kleine school is er aandacht voor ieder kind”, vertelt Sonja Musters. “Rekenen en taal geven wij groepsdoorbrekend. Dat betekent dat ieder kind les krijgt op zijn of haar eigen niveau. Kinderen gaan met hun boek en schrift naar een ander lokaal om daar les te krijgen.” De methode ontstond in een periode dat er relatief veel kinderen uit het asielzoekerscentrum op de school zaten. Vanwege hun taalachterstand kregen zij les in een lagere groep. “Lesgeven op het juiste niveau is belangrijk. Dat geldt voor kinderen die moeilijk meekomen, maar ook voor kinderen die meer uitdaging nodig hebben. Bij ’t Mozaïek krijgt ieder kind de aandacht die nodig is.”  

Groeien

In groep 1/2 vraagt juf Angelique de kinderen waarom het belangrijk is om ’s ochtends te ontbijten voordat je naar school gaat. “Van eten ga je groeien,” zegt Dexter, “en je wordt slimmer.” Thuis eet hij meestal cornflakes, maar op school kiest hij voor een boterham met hagelslag. Sky begint zijn dag met een boterham met kruidenkaas en Rodaina eet het liefste jam. De kinderen zitten in hun groepjes en hebben bakjes met verschillend broodbeleg gekregen. De juf deelt melk en water uit, terwijl de kinderen snoepen van de komkommerplakjes.
In het lokaal van groep 3/4 staan de tafels in een lange rij. Lyse zit aandachtig haar eitje te pellen, terwijl Noah moeite moet doen om de korsten van zijn appelstroopboterham door te snijden. Desire draagt een pyjama van Super Mario en wil zijn vriendje graag helpen.

Geld

De kinderen van groep 5/6 kijken aan het einde van het ontbijt naar het journaal van het Nationaal Schoolontbijt en bij groep 7/8 worden broodjes gezond gemaakt. Lukas uit groep 7: “Ik hou wel van een broodje smos.” Zijn tomaatjes glijden haast van tussen zijn boterham als hij een hap neemt. “Het is voor de groep leuk om samen te ontbijten,” zegt juf Sonja. “Dit jaar valt het ontbijt in het Jeelo-project ‘Omgaan met geld.’ De kinderen werken een aantal weken met een thema, waarbij ze allerlei verschillende dingen leren. Zo is deze klas gaan kijken welke uitgaven een gezin per maand heeft en hoeveel boodschappen kosten. Daardoor worden ze zich er bewust van dat een Playstation best duur is en niet door ieder gezin gekocht kan worden.” Als alle ontbijtjes op zijn, trekken de leerlingen hun jassen aan en gaan samen buitenspelen. “Omdat we een kleine school zijn, kunnen alle groepen tegelijk naar buiten. Ze leren samen te spelen, ongeacht leeftijd of groep, en dat vinden wij bij ’t Mozaïek erg belangrijk.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04