Annemarike Ruitenbeek en Oscar Postema spelen in 'Vaders en eieren'.
Annemarike Ruitenbeek en Oscar Postema spelen in 'Vaders en eieren'.

‘Vaders en eieren’ brengt pinguïns in de klas

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Binnenkort vinden de try-outs plaats van de komisch-filosofische voorstelling ‘Vaders en eieren’. Theaterloods-B speelt het stuk in Zeeuwse basisschoolklassen. Een pinguïnpaartje neemt de kinderen mee in een fantasiewereld waarin geprobeerd wordt antwoorden te vinden op vragen als: waar was ik voordat ik geboren was

Volgens artistiek leider Oscar Postema van Theaterloods-B typeert ‘Vaders en eieren’ zich door de kunst van het weglaten. “In veel van onze voorstellingen proberen we door middel van suggestie een fantasiewereld op te roepen.” De twee acteurs, Postema en Annemarike Ruitenbeek, hebben een oranje mondkapje als snavel en zijn gekleed in een pandjesjas. Het geluid van de zee wordt gemaakt door middel van een bamboekoker met zand en met klappen op het lichaam wordt het geluid van vleugels nagebootst. Het is een aparte gewaarwording en er zit veel humor in. Zo voeren de ‘pinguïns’ dropvisjes aan elkaar en schrikken de kinderen, die in hoefijzervorm in de klas zijn opgesteld, zich rot als ze opeens krijsen.”

Ziel

Het stuk bestaat uit onverwachte wendingen en bevat een aantal poëtische teksten. “Door de gelaagdheid van het verhaal is het best filosofisch”, aldus Postema. “Verstand en instinct wisselen elkaar af. Bij pinguïns zijn de rollen omgedraaid en broeden de vaders op de eieren. Het ei is een stemmetje, maar wordt maar niet geboren. Als blijkt dat het ei niet gaat uitkomen, is de vader daar nogal emotioneel onder, maar de moeder loopt gewoon weg. In de uitvoering is het stuk heel aards, maar de inhoud is diepzinnig. Er wordt bijvoorbeeld de vraag gesteld of er een ziel is en wat dat dan is.”

‘Vaders en eieren’ bestaat al twintig jaar en is geschreven door Heleen Verburg, een gerenommeerd schrijfster in de toneelwereld.” Zo schreef ze het stuk ‘Coupure’ voor het Zeeland Nazomer Festival.

Veelzijdig

Postema merkt dat de belangstelling voor toneel bij scholen over het algemeen afneemt. “Ze kiezen vaker voor een project dat voor de hele school geschikt is of voor een muziek- of dansproject. Dat is jammer, want toneel is zo veelzijdig en kan ontzettend tot de verbeelding spreken bij kinderen.” ‘Vaders en eieren’ duurt rond de vijfendertig minuten en kan volgend jaar drie keer per dag gespeeld worden.

Kijk voor meer informatie, zoals over de try-outs, op www.theaterloods-b.nl.

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04