Dit kleed is weg en de muur is nu kaal.
Dit kleed is weg en de muur is nu kaal. Foto: Johan Welleman

Waar is dit liturgisch kleed gebleven?

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST–SOUBURG – Sinds het begin van de coronapandemie heeft de Protestantse Gemeente Oost-Souburg in de kerk aan het Oranjeplein de ruimte onder de toren als stiltekapel ingericht. Heel wat Souburgers, maar ook bezoekers van buiten het dorp, weten deze plek inmiddels te vinden. Ze komen er voor stilte en bezinning. Maar er is iets vreemds gebeurd: het liturgisch kleed is verdwenen.

Op zaterdagmorgen 21 november deed Leo Woltering, gemeentelid en gepensioneerd predikant, de deuren van de kerk open. Hij liep de stiltekapel in om kaarsjes aan te steken en zag dat het grote, groene liturgische kleed weg was. “Ik dacht dat iemand het misschien had meegenomen om te wassen”, blikt Woltering terug op bewuste ochtend.

Koud?

Na een telefoonronde bleek dat niemand het kleed in het bezit had, dus gingen de gemeenteleden in de buurt van de kerk zoeken. “We hebben in vuilnisbakken gekeken en in steegjes gezocht, maar niets gevonden. Misschien heeft iemand het kleed meegenomen, omdat hij of zij het koud had? Dat klinkt naïef, maar ik wil hierin geen kwade bedoelingen zien. Een andere verklaring is baldadigheid van iemand die niet weet wat de emotionele waarde is van dit kleed.”

Symboliek

Het bijzondere kleed is onderdeel van een set van vier, die zo’n 50 jaar geleden eigenhandig gemaakt zijn door leden van Protestantse Gemeente Oost-Souburg. Het moet veel werk geweest zijn om de kleden met Bijbelse symboliek te borduren. De vier kleden (groen, paars, wit en rood) wisselen elkaar gedurende het jaar af en hebben ieder hun eigen verwijzingen naar Bijbelse verhalen. Op het groene kleed staan graanhalmen en druiven die verwijzen naar de tijd van leren en terugkijken. “Het kleed helpt ons herinneren dat alles groeit en dat er altijd een nieuwe dag komt.” Vanuit die gedachte gaat de kerkenraad komende weken overwegen hoe het nu verder moet. Een incomplete set is immers niet bruikbaar. “Advent is begonnen, dus gebruiken we het paarse kleed. Met de kerst hangt het witte kleed en daarna zullen we een alternatief moeten verzinnen.”

Anoniem

De kerkenraad hoopt dat het mysterie opgehelderd wordt. Als degene die het kleed in het bezit heeft anoniem wil blijven bij het terugbrengen, heeft de kerkgemeente daarvoor begrip. “Breng het kleed terug, desnoods in een plastic tas die je achterlaat bij de kerk. De liturgische kleden zijn voor de kerk en de gemeente van grote waarde, dus we willen de set graag weer compleet maken.”

Advent

De stiltekapel is van maandag tot en met zaterdag vanaf 10.00 uur geopend. Op zondag is de stiltekapel vanaf 11.00 uur te bezoeken. Ter gelegenheid van advent is de kapel niet tot 17.00 uur maar tot 20.00 uur open. Buiten de kerk wordt een kerststal ingericht. Ook komt er een kerstboom te staan, waarin kerstwensen gehangen kunnen worden.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04