Bram Deurwaarder maakt wiebelplanken voor kinderen.
Bram Deurwaarder maakt wiebelplanken voor kinderen. Foto: Marielja ten Bruggencate

Handgemaakte wiebelplank helpt bij het vinden van balans

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG – Bram Deurwaarder (83) uit Oost-Souburg maakt graag kunstige gebruiksvoorwerpen van hout of metaal. Een van zijn ontwerpen is de wiebelplank, waarmee kinderen hun balans kunnen opzoeken en hun creativiteit kunnen ontplooien. “Mijn achterkleinzoon van een jaar heeft de eerste plank gekregen. Hij is nog een beetje klein voor zo’n wiebelplank, maar hij kan er al wel in kruipen en schommelen.”

De kleindochter van Deurwaarder zag in Duitsland een sikkelvormige plank waar kinderen al spelend hun balans op konden oefenen. Ze vroeg aan haar opa of hij, met al zijn kennis van hout, zo’n plank kon maken. “Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te buigen. Ik heb voor hout gekozen dat in de bouw gebruikt wordt om betonconstructies rond te maken.”

Sjeesjes

Bram Deurwaarder kent de werking van hout goed, omdat hij al vele sjeesjes voor het sjezenrijden heeft gerestaureerd. “Vijf lagen multiplex smeer ik in met houtlijm en die duw ik met een stempel in een ijzeren mal. Dat laat ik, afhankelijk van de buitentemperatuur en luchtvochtigheid, twee of drie dagen drogen. Als de planken uit de mal komen, buigen ze iets terug, dat moet je hebben. De gekromde planken werk ik af, zodat er geen scherpe randen meer aanzitten. Het geheel wordt gelakt en aan de onderkant komt een viltlaag om wegglijden te voorkomen.”De wiebelplank is zo’n 90 centimeter lang en 28 centimeter breed. Kinderen kunnen erin gaan staan en heen en weer schommelen, maar je kunt er ook in zitten, onderdoor kruipen, gebruiken als brug voor speelgoedauto’s of als muur bij het bouwen van een hut. “Dit is leuk speelgoed. Je kunt je balans zoeken en dat is in deze coronatijd erg belangrijk.”

Panfluit

Deurwaarder heeft in zijn jonge jaren het diploma Meester Timmerman behaald en als bouwkundige heeft hij tijdens zijn werkzame leven aan grote bouwprojecten gewerkt en huizen gebouwd. “Ik vind het fijn om bezig te zijn en dingen te maken.” Hij laat een panfluit zien met een tiental buizen die hij uit houten blokjes heeft geboord. “Het vraagt geduld en precisie om uit massief hout een holle pijp te boren. Maar het is wel mooi gelukt, toch?” Inmiddels heeft Deurwaarder een tweede plank gemaakt en biedt die aan voor de verkoop. “Ik heb die ijzeren mal nu toch en ik vind het leuk om meerdere planken te maken. Als kinderen ook een wiebelplank willen hebben, dan maak ik die graag voor hen.” 

Geïnteresseerden in een wiebelplank kunnen contact opnemen met Bram Deurwaarder via telefoonnummer 0118-463181.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04