Logo souburgschecourant.nl
<p>Esther en Peter de Neef bij hun Huiskamertheater De Verwachting in Ritthem.</p>

Esther en Peter de Neef bij hun Huiskamertheater De Verwachting in Ritthem.

(Foto: Annet Eekman )

File van voorstellingen bij De Verwachting

RITTHEM - De verlenging van de lockdown is “natuurlijk” slecht nieuws, reageert Peter de Neef van Huiskamertheater De Verwachting in Ritthem. “Maar we blijven positief”, zegt hij. “Mogelijk ontvangen we via de gemeente geld. Misschien dat we dan weer voorstellingen kunnen brengen binnen de coronamaatregelen.”


Door de coronacrisis komen er allerlei moeilijke vraagstukken af op theaterexploitanten. “Het grootste probleem, en dat speelt in het hele land, is de file van voorstellingen”, vertelt De Neef.

Voorzichtig

Samen met zijn echtgenote Esther heeft Peter de Neef met Theaters aan Zee podia in Ritthem, Heinkenszand, Zierikzee en Renesse. “Je hebt producties van vorig jaar die uitgesteld zijn en er komen steeds nieuwe bij.” Zo krijg je een harmonicaeffect voor de cultuurkalender, legt De Neef uit. “Het is heel normaal dat impresariaten van grote namen al optredens willen vastleggen voor over twee jaar, zoals de afscheidstournee van Youp van ‘t Hek.”

Het is puzzelen om voor al die geparkeerde en nieuwe shows een datum te vinden en dan is het nog steeds onduidelijk of ze wel kunnen doorgaan. “Dat maakt de organisatie heel rommelig. Als je ‘ja’ zegt, krijg je overmorgen een contract en zit je eraan vast, dus je moet ook voorzichtig zijn.”

Kleinschalig

Het is al bijna een jaar geleden dat er volle zalen waren en het publiek met een drankje kon nagenieten van de voorstelling. Nu zijn Esther en Peter de Neef vooral bezig met geld retourneren en tegoedbonnen uitgeven. “Ik zie wel licht aan het einde van de tunnel. Als deze zomer iedereen gevaccineerd is, kunnen we hopelijk vanaf oktober beginnen met voorstellingen inhalen.” Er zijn er al tachtig die niet hebben kunnen doorgaan, schetst De Neef. “We hebben er honderd per seizoen en vorig jaar konden er maar twintig worden uitgevoerd.”

Wanneer de theaters weer opengaan, zullen shows van grote namen, zoals Guido Weijers en Karin Bloemen, nog wel even op zich laten wachten, vreest De Neef. “Als er maar dertig man publiek toegestaan is, kunnen de grote voorstellingen nog niet plaatsvinden. Dat gaat gewoon niet. Het aanbod zal dan kleinschalige shows zijn. Een beginnende singer-songwriter wil heel graag, maar je zal het maar moeten doen voor een tientje, helemaal uit Amsterdam naar hier komen voor een optreden…”

Livestreams

Livestreams heeft Theaters aan Zee ook uitgeprobeerd, maar dat is volgens De Neef geen alternatief dat wonderen doet. “De belangstelling daarvoor wordt minder. We hebben een enquête gehouden onder ons publiek en maar vier procent zegt thuis te willen streamen. Naar een stream kijken in het theater doen ze sneller, want dan ben je in ieder geval nog samen met een groepje. Dus dat is ook een optie als we de compensatie ontvangen.”