Logo souburgschecourant.nl
<p>Het ontwerp voor stadslandgoed Nieuwerve, met bovenin het justitieel complex.</p>

Het ontwerp voor stadslandgoed Nieuwerve, met bovenin het justitieel complex.

(Foto: H+N+S Landschapsarchitecten)

Locatie voor justitieel complex is definitief

RITTHEM - Het justitieel complex wordt definitief gebouwd op het noordoostelijk deel van het terrein in de Vlissingse buitenhaven waar oorspronkelijk de marinierskazerne zou komen. ‘De reacties op het plan van omwonenden en ondernemers hebben niet geleid tot wijziging van de locatie’, laat de gemeente Vlissingen vrijdag weten.


Met dit besluit kan de Dienst Justitiële Inrichtingen de plannen voor het justitieel complex verder vormgeven. Het maakt onderdeel uit van een visie voor het hele terrein; stadslandgoed Nieuwerve. 

Ritthem

‘De reacties van omwonenden en ondernemers zijn meegewogen in het besluit. Ook de voorstellen van de Dorpsraad Ritthem is onderzocht.’ De beoogde locatie voor het complex ligt aan de kant van het dorp. Groen moet het gevangenisdorp aan het zicht van de Ritthemmers onttrekken. ‘Door verschillende aspecten is alleen de noordoosthoek van het terrein geschikt voor het complex.’ Daar zijn volgens het architectenbureau dat het stadslandgoed ontwierp de minste belemmeringen, zoals van de zeewering, windmolens, archeologie in de grond en vleermuizen, die voor de rest van het zestig hectare grote terrein meer gelden.

2023

Voor de invulling van het gebied - het justitieel complex beslaat zo’n 12,5 hectare - wordt in het eerste kwartaal van 2021 een participatieplan ontwikkeld. ‘Op verschillende momenten kunnen omwonenden en ondernemers meedenken over de invulling van het stadslandgoed.’

In het laatste kwartaal van dit jaar wordt de planologische procedure opgestart. De start van de bouw van het complex staat voor eind 2023 gepland.