Logo souburgschecourant.nl
Commissaris van de koning Han Polman reikt op 7 maart 2020, nog voor corona, een jaarteken uit.
Commissaris van de koning Han Polman reikt op 7 maart 2020, nog voor corona, een jaarteken uit. (Foto: Hans den Hollander)

‘Leden van de BNMO zijn er voor elkaar’

De Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers (BNMO) bestond vorig jaar, midden in coronatijd, 75 jaar. Het bestuur van de Zeeuwse afdeling heeft toch een feestelijke viering kunnen houden.

De BNMO is een belangenbehartiger voor (voormalige) medewerkers van defensie en politie met lichamelijk of psychisch letsel die ze bij de uitoefening van hun dienst als blijvende, erkende aandoening hebben opgelopen. Ook hun gezinsleden zijn onder bepaalde voorwaarden welkom, legt secretaris Hans den Hollander van BNMO Zeeland uit. De Zeeuwse afdeling heeft zo’n honderdvijftig leden. Deze lotgenoten maken gezellige uitstapjes, waarbij ook de partner, en soms het hele gezin, welkom is. De bond begeleidt leden ook, onder meer met het doorverwijzen naar (zorg)instanties. “We helpen leden met bijvoorbeeld de aanvraag van hulpmiddelen en hebben ook een maatschappelijk werker beschikbaar. Die is bekend met het militaire gedachtegoed.” Het Nederlands Veteranen Instituut heeft een locatie in Doorn waar de BNMO allerlei programma’s aanbiedt aan haar leden. “Je kunt er ook met je partner een weekje verblijven. Dat is fijn voor lotgenotencontact, maar je kunt je ook afzonderen van prikkels om tot rust te komen.”

Gezellig


Den Hollander is al ruim twintig jaar lid van de BNMO. Hij vertelt dat de leden bij samenkomsten niet per se over hun gezondheid praten, maar het vooral gezellig hebben. “We hebben een variëteit aan activiteiten en ontmoetingen met lotgenoten. De nieuwjaarsreceptie in Landlust in Nieuwdorp is vaste prik en verder zijn we al eens naar Neeltje Jans en allerlei musea geweest. We houden lezingen en als we bij de jaarvergadering jubilarissen hebben, komt onze beschermheer Han Polman, de commissaris van de koning in Zeeland, onder andere de jaartekens uitreiken.”

De BNMO krijgt subsidie van het Vfonds (Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg) en de leden betalen ongeveer veertig euro per jaar aan contributie. Voor de activiteiten vraagt de afdeling een eigen bijdrage om de organisatie rond te krijgen. Den Hollander hoopt dat mensen die zich aangesproken voelen, zich aanmelden. “Iedere persoon die we bereiken, is er een. We kunnen geen problemen oplossen, maar wel doorverwijzen. We zijn er voor elkaar, met bijvoorbeeld een kaartje of een belletje. Het voelt misschien alsof je een drempel over moet om voor het eerst met de groep op stap te gaan, maar kom gewoon. Dan maken we er samen een leuke dag van.”

Kijk voor meer informatie over de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en dienstslachtoffers op www.bnmo.nl.