Logo souburgschecourant.nl
<p>Zo komt de nieuwbouw op de hoek van het Oranjeplein en de Burgemeester Stemerdinglaan eruit te zien.</p>

Zo komt de nieuwbouw op de hoek van het Oranjeplein en de Burgemeester Stemerdinglaan eruit te zien.

(Foto: JYB Architecten)

Woonzorgcentrum aan Oranjeplein wordt Zeeuws dorpje

OOST-SOUBURG - Na bijna tien jaar van overleg en zoeken naar een goede locatie, is de bouw van het woonzorgcentrum op de hoek van het Oranjeplein en de Burgemeester Stemerdinglaan in Oost-Souburg begonnen. De groene stelling op het bouwterrein boort honderdtwintig meter diep bronnen in de grond aan voor de koude-warmteopslag. De realisatie van het complex met 96 verpleegeenheden en zestien huurappartementen, dat zorgorganisatie WVO Zorg laat bouwen ter vervanging van zorgcentrum De Zoute Viever aan de Dongestraat, duurt zo’n twee jaar. “We zijn afhankelijk van de weersomstandigheden”, vertelt bouwadviseur Peter Morsink. “Als het hard waait, kan een kraan niet draaien en kun je niets doen. Pas als het gebouw wind- en waterdicht is, kun je met redelijke zekerheid een oplevertermijn noemen.”


De grond, waar basisschool De Tweemaster-Kameleon (vroeger Pieter Louwerseschool), het oude Rabobank-kantoor en de pastorie zijn gesloopt, is gesaneerd en het archeologisch onderzoek is ook al afgerond. “Dat heeft, zoals verwacht, geen spectaculaire vondsten opgeleverd”, vertelt Morsink. Nu worden er onder meer palen gemaakt voor de fundering. “We boren gaten in de grond en storten daar het beton voor de palen in. Op vier meter diepte worden de palen afgewerkt. Daarna wordt de kelder gemaakt. Als het qua weer lukt om de grond uit te graven en de kelder te bouwen voor het einde van het jaar, dan mogen we blij zijn. En dan komt het hele gebouw erbovenop.”

Filosofie

Dat gebouw gaat er aan de buitenkant uitzien als een Zeeuws dorpje, vertelt de bouwadviseur. “Voor de mensen die er straks wonen, is het hun thuis. Dus je wilt niet dat het eruit ziet als een zorginstelling. We zijn allerlei stadshartjes afgeweest om te kijken naar de sfeer die we wilden creëren.” Door de variatie in de uitstraling van de gevels lijkt het niet één groot pand te zijn. Binnen ademt het de sfeer van Scheldehof, het woonzorgcomplex van WVO Zorg in de Zware Plaatwerkerij in het Scheldekwartier in Vlissingen. Of de Souburgse nieuwbouw ook toegankelijk wordt voor mensen uit de omgeving, zoals Scheldehof, is nog niet duidelijk, maar die kans is volgens Morsink aanwezig. In ieder geval kunnen de bewoners elkaar straks gezellig ontmoeten. “Jan de Graaf, de voormalig directeur van WVO Zorg, bedacht Ter Reede in Vlissingen als grootschalig centrum met alle voorzieningen voor de bewoners bij elkaar. Dat bleek een gouden greep. Die filosofie is ook gebruikt voor de Zware Plaatwerkerij en nu de nieuwbouw in Oost-Souburg.”

Kindje

Over de toekomst van het huidige gebouw van De Zoute Viever wordt nog overlegd. “Het wordt bijna zeker gesloopt. Dat het oud is, is niet zozeer erg, maar het is gebouwd in het oude zorgstramien en heel degelijk. Daardoor is het moeilijk, en daarmee duur, om het gebouw te renoveren.” Gezien de vraag naar ouderenhuisvesting, acht Morsink de kans reëel dat WVO Zorg een nieuwe zorgvoorziening realiseert aan de Dongestraat. Morsink had graag gezien dat de nieuwbouw in hartje Souburg was opgeleverd voor zijn pensioen. Per 1 juli stopt hij officieel met werken, maar de bouw is nog maar net begonnen. Onder meer het zoeken naar een goede locatie en daarna het regelen van nieuwe huisvesting voor de basisschool, heeft jaren vertraging opgeleverd. “Dit nieuwbouwplan is al vier, vijf jaar klaar. Nu ik met pensioen ga, neemt een team mijn werk over, maar ik blijf op de achtergrond betrokken. Het is toch mijn kindje, hè.”