
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest
Door: Britta Janssen Bedrijvig NieuwsOOST-SOUBURG - Maggy, Rand, Sara, Tim, Wilbert, Pascal, Bram en Thijs wonen sinds enkele maanden samen in het gloednieuwe woonzorgcomplex aan de Molenweg in Oost-Souburg. Deze acht jonge mensen met een verstandelijke beperking hebben het nu net zo goed als hun ouders het al die jaren van plannenmakerij voor ogen hadden. Hun appartementen zijn helemaal naar hun eigen smaak ingericht, de 24-uurszorg is geregeld en de tuin staat in bloei. Tijd voor de officiële opening met de onthulling van de naam: Villa Molenweg.
In de energieneutrale nieuwbouw hebben de acht bewoners allemaal een eigen, volwaardig, levensloopbestendig appartement. Daarnaast is er een gezamenlijke keuken, woonkamer, eetkamer en miva-ruimte (voor mindervaliden) om bijvoorbeeld een bad te nemen. Voor de zorgmedewerker van Sjaloom Zorg die ‘s nachts dienst heeft, is er een aparte slaapkamer met douche en toilet. Er is een grote tuin met schuur, waar de elektrische vervoersmiddelen kunnen worden opgeladen.
‘Samenwonen’
Het complex is duurzaam gebouwd, gasvrij en voorzien van domotica, zoals sensoren die het personeel een seintje geven als er iets aan de hand is met een bewoner. In de gevels zitten verschillende soorten steentjes. “Symbool voor de kleurrijkheid van onze kinderen”, vertelt Peter de Rijke, vader van Sara. Zij laat trots haar gezellige appartement zien. Sara woont er sinds september, als een van de eersten. Daarna zijn de andere zeven erbij gekomen. De Rijke vertelt dat het best even spannend was hoe het ‘samenwonen’ zou uitpakken. “Maar het gaat hartstikke goed. Dat hadden we ook wel verwacht, want onze kinderen kennen elkaar al jaren, Sara, Rand, Wilbert, Tim en Maggy zelfs al sinds het medisch kinderdagverblijf.”
De acht hebben een klik en dat werkt inspirerend, vertelt Geerard Labeur, de vader van Wilbert. Zo durven ze soms meer als ze zien dat een medebewoner het ook doet. De bewoners gaan naar de dagbesteding en thuis eten ze samen en helpen in het huishouden. “Ze doen zoveel mogelijk met alles mee”, legt Labeur uit.
Nu hun kinderen zijn gesetteld aan de Molenweg is er rust gekomen. “Wilbert voelt zich hier lekker. Hij heeft nog een keer thuis geslapen, met oudjaar, maar verder wil hij hier zijn.” Dat geldt ook voor Sara. “Als ze bij ons is, zegt ze na de koffie, ‘ik ga naar huis’.” Voor de ouders geeft het ook rust, vertelt De Rijke, die vele jaren in de nachtdienst werkte, zodat hij overdag thuis was voor zijn dochter. “We hebben er van begin af aan alle vertrouwen in gehad dat Sara hier goed zit. En nu kunnen we weg wanneer we willen.”
Opening
De woonvoorziening is een ouderinitiatief van Stichting Gewoon Wonen. Deze hebben de ouders in 2014 opgericht om een toekomstbestendige woonvorm voor hun kinderen te creëren: gewoon als het kan, bijzonder als het moet. Samen met de gemeente Vlissingen, woningcorporatie Zeeuwland en stichting Sjaloom Zorg heeft de stichting dit gerealiseerd. Belangrijk daarbij is onder meer een eigen, vast team van zorgverleners. Alle betrokken partijen en vele enthousiaste vrijwilligers hebben hun beste beentje voor gezet, tot en met de aanleg van een openbaar parkje rondom aan toe. Daarom vond maandag de officiële opening plaats.
Trots
De ouders willen de zorg goed geregeld hebben, ook als zij er straks niet meer zijn. “We hopen dat onze kinderen hier oud kunnen worden”, zegt Labeur. De stichting heeft het voornemen om met hulp van studenten van de HZ University of Applied Sciences een blauwdruk van haar initiatief te maken, zodat andere ouders het wiel niet opnieuw hoeven uit te vinden. Want dat is geen gemakkelijke onderneming, weet ook directeur Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland. “Ouderinitiatieven zijn een hele uitdaging, bijvoorbeeld omdat het projecten van de lange adem zijn en ouders soms ingewikkelde zaken moeten regelen”, zegt Van der Wel. “Je hebt een ontwerp nodig voor een woonvorm voor een specifieke groep mensen. Er zijn allerlei wensen, maar het moet ook betaalbaar zijn.” Daar zijn deze ouders samen met de andere partijen goed uitgekomen, vindt Van der Wel. “Ze mogen trots zijn op wat ze hebben bereikt. Dit is een bijzonder project.”
Welkom!
De deur aan de Molenweg staat open voor buurtbewoners die eens willen komen kijken. De ouders betrekken graag de omgeving bij het nieuwe thuis van hun kinderen. Voor leuke extraatjes in hun leven, zoals activiteiten als wandelen en spelletjes doen, hopen ze dat vrijwilligers zich aanmelden. Ook sponsoren zijn van harte welkom, want het stichtingsbestuur wil bijvoorbeeld graag een bus aanschaffen.
Kijk voor meer informatie op www.stichtinggewoonwonen.nl.

