Een nostalgische foto van de winkel van Suurmond in de Kanaalstraat in Oost-Souburg.
Een nostalgische foto van de winkel van Suurmond in de Kanaalstraat in Oost-Souburg. Foto: Suurmond Elektrotechniek

Suurmond Elektrotechniek bestaat 90 jaar ‘Verder gebouwd op fundament dat opa en vader hebben gelegd’

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG - Het komt voor dat Theo Suurmond meterkasten afkeurt die zijn inmiddels overleden opa vijftig jaar geleden heeft geïnstalleerd. “’Haal je die nu al weg?’, grapte hij dan vroeger”, vertelt Theo hoe hij in zijn werk zijn voorgangers bij Installatiebedrijf Suurmond nog steeds ‘tegenkomt’. Dat is naast opa Jo ook zijn vader Ko. Het familiebedrijf in Oost-Souburg bestaat dit jaar negentig jaar. “Mijn vader maakt dit jubileum helaas ook niet meer mee”, vertelt Theo. “Ik had hen graag laten zien hoe het nu met het bedrijf gaat.”

Want Suurmond Elektrotechniek, zoals de onderneming inmiddels heet, loopt goed en daar is Theo Suurmond (62) trots op. De installateur is de derde generatie die Suurmond bestiert. In de lange historie zijn er bedrijven die al een halve eeuw klant zijn, zoals zeilmakerij Van de Gruiter in Vlissingen. “Het langste werken we voor constructiebedrijf Van Belzen uit Ritthem. Daar staat nu ook de derde generatie aan het roer.” Het zegt iets over de kwaliteit die de Souburgse firma levert. “Wij hebben verder gebouwd op het bedrijf dat onze opa en vader hebben opgezet”, eert Theo hen. “We zijn groot geworden door eerlijk te zijn en vakwerk te leveren. Mijn opa is mijn held. Hij begon in 1931 met niets. Er was wel een elektranetwerk aangelegd en daarmee was er volop werk, maar ook moordende concurrentie. De Tweede Wereldoorlog maakte het er niet makkelijker op.”
NeonlettersNa de oorlog braken er betere tijden aan. Er kwam een noodnet om de Souburgers van lampjes te voorzien en zoon Ko stapte in het elektrotechnisch installatiebedrijf. In 1959 nam de familie een nieuw pand aan de Kanaalstraat in gebruik en runde Jo het niet langer vanuit zijn woning in de Braamstaat. “Voor die tijd was het heel gedurfd dat mijn opa zo’n groot pand liet bouwen. Hij vond vernieuwing belangrijk. Zo liet hij rond 1970 de bedrijfsnaam in neonletters aanbrengen.”Suurmond ging op het nieuwe adres elektrische apparaten en verlichtingsartikelen verkopen. Dat liep goed en het bekende pand op de hoek van de Kanaalstraat en Van Visvlietstraat werd in de loop der jaren uitgebreid en gemoderniseerd. “In de begintijd had je overal maar één type van, één soort stofzuiger, één soort koffiemolen. Dat kun je je nu niet meer voorstellen. En mensen kwamen voor alle reparaties, want ze konden niets zelf maken.”

Prutsen

In de jaren zestig en zeventig voorzag Suurmond vele woningen, scholen en bedrijfspanden van elektrische installaties. Ook nu bedient Theo nog steeds zowel de particuliere als zakelijke markt in alle voorkomende elektrotechnische werkzaamheden. Oprichter Jo stapte in 1974 uit het bedrijf. Rijnco-Jan kwam er eind 1976 bij. Hij verzorgde de offertes en inkoop en was verantwoordelijk voor de winkel. In 1979 trad Theo toe. “Dat wilde ik al van kleins af aan. Ik was vaak bij mijn opa in de werkplaats aan het meten en timmeren. Ik vond het mooi hoe vindingrijk mijn opa was. Nu kun je ieder onderdeeltje bestellen op internet, maar hij maakte alles zelf, ieder beugeltje en houtje. Hij heeft me veel geleerd.” Na de MTS haalde Theo via de avondschool de benodigde installateursdiploma’s en de jaren erna nam hij steeds meer taken van vader Ko over. “Ik vind het leuk om met techniek bezig te zijn en met mensen om te gaan. De administratie vind ik ook niet vervelend. Net als mijn opa ben ik graag een beetje aan het prutsen om iets in orde te krijgen. Maar als het echt niet lukt, dan gooi ik het wel weg, hoor.”

Reclamevliegtuig

In 1981 vierde de familie groots het vijftigjarig bedrijfsjubileum. Er vloog zelfs een reclamevliegtuig over Oost-Souburg. Ko stapte in 1993 uit de zaak. Op 31 december 2012 sloot de winkel. Op 1 januari 2013 richtte Theo Suurmond Elektrotechniek op. “Alle generaties hebben zo’n 45 jaar in het bedrijf gewerkt. Hoe lang ik nog doorga, weet ik niet. Het had enorm leuk geweest als de vierde generatie het zou overnemen, maar dat zit er niet in. Dat is jammer, maar ik ben er ook nuchter over. Misschien zit ik straks ook wel tot mijn 82e aan meterkastjes te werken, maar ik denk het niet.”

Op de woning van Theo Suurmond prijkt nu de oude bedrijfsnaam die vroeger op het winkelpand hing.
Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04