Bewoner Rob wil maar wat graag op de foto met manager Zorg & Begeleiding Natalie de Jonge.
Bewoner Rob wil maar wat graag op de foto met manager Zorg & Begeleiding Natalie de Jonge. Foto: Erica van Strien

Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg

Door: Erica van Strien Algemeen

OOST-SOUBURG - Natalie de Jonge, manager Zorg & Begeleiding bij Hof Kromwege in Oost-Souburg, steekt het niet onder stoelen of banken. De verhuizing naar de nieuwbouw van Philadelphia aan de Driewege 3 doet de oudere bewoners met een verstandelijke beperking zichtbaar goed. “We bieden nabijheid, vertrouwen en veiligheid aan de individuele bewoner.”

“Op de oude locatie (Westerhof, redactie) hadden bewoners geen eigen voorzieningen, zoals een eigen toilet en douche. Binnen Hof Kromwege is er voor iedere bewoner een studio inclusief toilet en douche. In december hebben we bewoners aan de hand van beelden laten zien hoe hun woning eruit ging zien. De verhuizing is dankzij enorme inzet van de medewerkers tot in de kleinste details voorbereid. Van de 36 beschikbare plaatsen zijn er nu 26 in gebruik. We hebben begeleiders, verzorgenden individuele gezondheidszorg (VIG) en verpleegkundigen. Er zijn vier woongroepen met ieder een woonkamer, acht studio’s en een logeerkamer, voor mensen die tijdelijk extra hulp en zorg nodig hebben en/of ter ontlasting van de thuissituatie. Niet zelden gebeurt het dat logees bij Hof Kromwege hier definitief willen wonen, omdat ze het zo naar hun zin hebben.”

Duidelijker

In Hof Kromwege wordt gewerkt met zelf-organiserende kernteams. “Medewerkers per kernteam kennen alle ins en outs van de bewoners uit die groep, geven invulling aan de begeleiding en zorg en hebben contact met verwanten. We merken dat het voor bewoners veel duidelijker is geworden. Ze hebben een coördinerend begeleider en een contactpersoon binnen Hof Kromwege. Die mensen zijn ook verbonden met de contactpersonen op het thuisfront van de bewoner.”

Verbinding

Natalie heeft in haar 25 ervaren jaren als verpleegkundige en manager de hele transitie naar een nieuw concept meegemaakt. Vanaf half november werkte ze bij Philadelphia op locatie Westerhof. “De voorbereiding op en verhuizing naar deze nieuwe locatie op 1 maart 2022 heb ik volledig meegemaakt. Omdat iemand met een verstandelijke beperking eerder ouderdom gerelateerde problemen krijgt kunnen bewoners al eerder terecht en zijn ze ook ‘met pensioen’. Het is om die reden dat we belevingsgerichte dagbesteding aanbieden, toegespitst op deze levensfase. Voor de een bestaat het uit een kopje koffie drinken, muziek luisteren of dieren verzorgen, de ander werkt graag in de tuin.”
Als locatie voor Hof Kromwege is bewust gekozen om onderdeel te zijn van het dorp, de verbinding aan te gaan met de omgeving en op deze wijze het ‘gewone leven’ aan te bieden.

Schakel

Vrijwilligers zijn zeer welkom bij Hof Kromwege. “Iemand die een rondje met ze gaat rijden, een voetbalwedstrijd komt meekijken, helpen in het moestuintje of een bewoner meeneemt naar een kerkdienst. Om iets leuks te gaan doen, zijn vrijwilligers echt de onmisbare schakel.”
Natalie werkt als de nood aan de man is graag zelf mee. “Dat maakt mijn werk fijner. Ik sta ertussen als leidinggevende. Eigenlijk zie ik het zo: wat de medewerkers geven aan de bewoners, geef ik aan medewerkers. Of - grijnst ze - om met de quote van Philadelphia te spreken: ‘Liefde, Lef & Meesterschap’.”

Afbeelding
Nieuwe rotonde bij Oost-Souburg officieel geopend 30 sep 2022, 09:46
Afbeelding
Melding woningbrand Maasstraat Oost-Souburg 25 sep 2022, 10:25
Afbeelding
Rommelroute door Ritthem in voorbereiding 11 aug 2022, 11:24
Afbeelding
Nieuwe bewoners ‘Villa Molenweg’ Oost-Souburg vieren feest 5 jul 2022, 10:31
Afbeelding
Liefde, lef en meesterschap in Hof Kromwege in Oost-Souburg 21 jun 2022, 11:38
Afbeelding
Verdachte van dodelijke schietpartij in Goes aangehouden in Oost-Souburg 10 feb 2022, 16:20
Afbeelding
Online feestje voor jongeren tijdens jaarwisseling 30 dec 2021, 20:24
Afbeelding
Vlissingen zamelt in hele gemeente kerstbomen in 30 dec 2021, 13:37
Afbeelding
Albert Vader leidt PSR naar gemeenteraadsverkiezingen 23 dec 2021, 10:37
Afbeelding
Kerstboom en kerststal bij kerk Oranjeplein 21 dec 2021, 10:33
Afbeelding
Nieuwe dienstregeling NS: sneller treinen van en naar Zeeland 10 dec 2021, 10:57
Afbeelding
Atlas is creatief in coronatijd 9 dec 2021, 11:20
Afbeelding
Sporten in coronatijd: Trainen zit er even niet in bij RCS 7 dec 2021, 13:12
Afbeelding
Familiebedrijf MEGAbed bestaat 30 jaar 3 nov 2021, 14:04