Logo souburgschecourant.nl
<p>De Middelburgse burgemeester Harald Bergmann roept namens de Zeeuwse burgemeesters iedereen op mogelijk onraad door te geven aan de politie.</p>

De Middelburgse burgemeester Harald Bergmann roept namens de Zeeuwse burgemeesters iedereen op mogelijk onraad door te geven aan de politie.

(Foto: Mieke Wijnen)

Zeeuwse burgemeesters: ‘We zijn constant alert’

VLISSINGEN - In een gezamenlijk bericht laten de burgemeesters van alle Zeeuwse gemeenten weten dat zij, samen met de politie, constant alert zijn op signalen voor mogelijke rellen. “Die alertheid vragen wij ook van onze inwoners en ondernemers”, zegt de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann namens al zijn Zeeuwse collega’s. “Als u signalen hoort, leest of ziet, bel de politie.”


De burgemeesters stellen dat ‘heel veel mensen’ zich goed houden aan de coronamaatregelen, inclusief de avondklok. “Het is tot nu toe gelukkig relatief rustig. De afgelopen dagen hebben we echter ook de beelden gezien van ongeregeldheden op diverse plaatsen in het land. Net als vele anderen zijn wij hiervan enorm geschrokken. Dit soort situaties kunnen én mogen we niet accepteren. Dit is niet meer demonstreren of je mening laten horen. Dat moet altijd kunnen, maar daarmee heeft dit niets meer te maken. Dit is geweld tegen de politie. Dit is de straat opgaan met maar één doel: de confrontatie aangaan om te vernielen en te rellen.”

Ontvlammen

De burgemeesters kunnen zich goed voorstellen dat de rellen inwoners en ondernemers bezighouden. “Er is hierover natuurlijk diepe verontwaardiging en afkeuring bij heel veel mensen. En natuurlijk denken sommigen: Kan dit ook in mijn omgeving gebeuren?” Die vraag begrijpen de burgemeesters. “We zijn, samen met de politie, heel erg alert op signalen dat het ook in Zeeland kan ontvlammen. We houden daarom, onder meer sociale media, goed in de gaten. Zodat we vroegtijdig kunnen ingrijpen. Gelukkig merken wij de afgelopen dagen al dat, waar er signalen zijn, die ook doorgegeven werden.”

De burgemeesters roepen iedereen op bij signalen over mogelijk onraad de politie te bellen. “Bel 112 als het spoed is en anders 0900-8844. U kunt ook bellen naar Meld Misdaad Anoniem, via 0800–7000.”