Logo souburgschecourant.nl
Foto: Wijnand Nijs

Plan voor meer en snellere treinen tussen Zeeland en Randstad

OOST-SOUBURG - Nederlandse Spoorwegen (NS) wil vanaf december meer treinen inzetten tussen Zeeland, Noord-Brabant en de Randstad. In haar plan voor de dienstregeling van 2022 is een nieuwe intercityverbinding een kwartier sneller in Amsterdam, door in Zeeland alleen in Vlissingen, Middelburg en Goes te stoppen. 


Het nieuwe plan legt NS voor advies neer bij de reizigersorganisaties, verenigd in LOCOV en aan regionale overheden.

Sprinterverbinding

NS wil één van de twee huidige intercity’s per uur versnellen door alleen te stoppen op de grotere stations in Zeeland, Vlissingen, Middelburg en Goes. ‘Deze verbinding is een kwartier eerder op het eindpunt Amsterdam-Centraal.’ De andere intercity blijft stoppen op de kleinere stations van de Zeeuwse lijn. 

‘Daarnaast komt er een nieuwe sprinterverbinding tussen Vlissingen en Roosendaal. Zo blijven de kleinere stations twee keer per uur bereikbaar per trein. De grote Zeeuwse steden zijn dan drie keer per uur met elkaar verbonden.’ Volgens cijfers van NS uit 2019 profiteren zo’n 13.000 reizigers van de extra treinen. 

Begin

De verbeteringen zijn onderdeel van het compensatiepakket voor het afblazen van de marinierskazerne in Vlissingen. ‘En dit is nog maar het begin’, zegt NS-regiodirecteur Magdalena Piotrowska. ‘Samen met spoorwegbeheerder ProRail bekijken we of na 2025 de reistijd tussen Vlissingen en Amsterdam fors verkort kan worden door de intercity tussen Rotterdam en Amsterdam over de hogesnelheidslijn te laten rijden.’

Advies

Elk jaar vraagt NS reizigersorganisaties in januari om advies over de dienstregeling die in december ingaat. Daarna bekijkt ProRail of de wensen van NS passen op het spoor. Daarbij houdt zij ook rekening met de wensen van andere reizigers- en goederenvervoerders. Daarnaast zijn de effecten van de coronacrisis onzeker. Daarom zijn de plannen onder voorbehoud. ‘NS ziet het advies van de reizigersorganisaties ook dit jaar met vertrouwen tegemoet.’