Logo souburgschecourant.nl
Foto: Provincie Zeeland

Subsidie beschikbaar voor groene daken

OOST-SOUBURG - Eigenaren van woningen en bedrijfspanden met een geschikt dak in de bebouwde kom in Zeeland kunnen subsidie aanvragen voor een groen dak.


De regeling staat ook open voor Verenigingen van Eigenaren.

Met het veranderende klimaat geeft een groen dak, met bijvoorbeeld waterbergende planten of struiken, meerdere voordelen. Zo’n dak zorgt voor een vertraagde waterafvoer, zodat de belasting op het riool bij hevige regenbuien minder wordt. Ook zorgt het voor verkoeling in de zomer en verwarming in de winter. ‘Groene daken gaan bovendien twee maal langer mee dan een traditioneel dak’, aldus de provincie Zeeland. Ook bevordert het biodiversiteit en het gaat hittestress tegen. Dit treedt op als de warmte ’s zomers niet weg kan. Dat probleem speelt vooral in steden, waar huizen dicht op elkaar staan.

Bomen

‘Meer dan 100 Zeeuwen plantten in 2020 groen op hun dak met hulp van de provincie’, aldus gedeputeerde Anita Pijpelink van de provincie Zeeland. Soms staan er ook bomen en zonnepanelen op het dak. ‘Een groen dak zorgt voor natuurlijke verkoeling in de zomer en isolatie in de winter. Daarom stimuleren we de aanleg. Deze subsidieregeling biedt daarbij een steuntje in de rug.’

Wie zijn dak wil bekleden met planten, kan een beroep doen op een subsidie van maximaal 5.000 euro. De provincie stelt hiervoor dit jaar 150.000 euro beschikbaar. De subsidie is bedoeld voor particulieren of Verenigingen van Eigenaren die in Zeeland een woning of bedrijfspand hebben binnen de bebouwde kom. Het groene dak mag ook aangelegd worden op een garage of schuur dat zich op hetzelfde perceel als de woning of het bedrijfspand bevindt.

Subsidie aanvragen is mogelijk van 1 april tot en met 1 november 2021. Aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst. De subsidie is alleen van toepassing op de aanlegkosten van een groen dak. Lees hier meer over de voorwaarden.